Тити Папазов вбеси Бойко Борисов

Тити Папазов вбеси Бойко Борисов

На първата си пресконференция кандидатът на Демократическата партия (ДП) за столичен кмет Константин (Тити) Папазов успя да вбеси настоящия кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, отправяйки му 100 въпроса, на които очаква публичен отговор. На пресконференция, дадена в неделя в столичния хотел “Хилтън”, треньорът на националния отбор по баскетбол изрази убеждението, че ще спечели много от десните гласове, включително и от привърженици на ГЕРБ.

Тъй като Борисов също заявява, че е десен, аз съм готов да се откажа заради него, но той трябва да се откаже от ГЕРБ, декларира Папазов, изтъквайки близките връзки на кмета с царя.

Надявам се през следващата седмица да бъде моята жътва, ще трябва да спечеля лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Пламен Юруков, посочи той. По думите му Юруков е новобранец в политиката и търси своето място, но едва ли седесарите може да се чувстват победители, ако СДС е  резервен играч на Бойко Борисов.

100 въпроса за 9 седмици

Ако спечели изборите, Папазов обещава да превърне София в чист, сигурен, зелен, образован и спортен град. Показа списък със 100 въпроса към “медийния любимец” Бойко Борисов, които ще бъдат задавани във всяка от оставащите 9 седмици до изборите.

“Един от основните ми козове, които трябва да използвам е, че сега като кандидат-кмет ще имам възможност да задавам въпроси към Борисов, както той задаваше към тогава управляващите, към правителството, към политическите сили, дори към Светия синод”, поясни той.

Папазов поиска лично Борисов, а не негов счетоводител, да каже за какво са изхарчени близо 1 милиард лева на софиянци през двете години, откакто той управлява столицата. Той се интересува още защо кметът кърпи хаотично улиците и изрази недоумение от изказвания на Борисов като “Аз ремонтирах алея “Яворов”, при положение, че всичко е ремонтирано с парите на столичани.

Той попита още защо общината плаща наем за складиране на балите с боклук, след като това е задължение на фирмите – концесионери.

“Тъй като ние не сме в еднакви условия, Борисов има възможност да се появява до всяка дупка, аз нямам такава възможност и искам с ваша помощ да патентовам нещо, което е лично мое – да се кача на валяк”, обърна се Папазов към журналистите.

Борисов: БСП и Първанов използват Папазов да говори щуротии

Борисов заяви, че до началото на кампанията има един месец и след като Папазов не класира националния отбор за първенството, няма какво да прави и се занимава с него. “Освен това вече ми е ясно, че “Позитано”, “Дондуков”1 и “Дондуков” 2 и двете централи, го ползват Папазов да говори щуротии по мой адрес, за да отклонява общественото внимание от битката за кмет”, каза Борисов пред Дарик радио.

Като единствения член на ГЕРБ, оторизиран от самия себе си да говори за президента, Борисов за пръв път от много време си позволи косвен упрек към Първанов, определяйки Папазов като “човек от неговия щаб”. Защо ми задава въпроси, които на хората са ясни, продължи кметът, като посочи, че “бюджетът се определя от общинския съвет, проблемите с боклука се решават с пряката санкция и наблюдение на Европейската комисия, а председателят на БАН акад. Юхновски и всички природозащитни организации отчетоха спад на броя на бездомните кучета”.

“Оттук нататък да се занимавам с Папазов нямам никакво намерение, защото това е вариант на “Позитано”, на президентството, някой да говори щуротиите. Защо Папазов не пита Станишев защо сме извадени от оперативната програма и не можем да направим завода за боклук безплатно, с пари от Брюксел. Или не отправи към президента Първанов въпроса защо ни отпрати към Бобов дол, той също не се справи с боклука”, заяви Борисов.

“Моят противник е кандидатът на БСП и тройната коалиция, всички останали може да говорят каквото си искат”, каза в заключение столичният кмет.   

През седмицата той се срещна с премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, който му обещал съдействие за вкарване на проекта за завод за боклук в програмата за финансиране от ЕК, както и пари за разширението на метрото.

Град, чист от боклука, дрогата, кучетата и "Кремиковци"

Папазов обяви, че от понеделник започват срещите му с граждани от различни райони на София, с които ще бъдат обсъждани кандидати за общински съветници.

“Не се превъплъщавам в обединителя на сините, но смятам, че ако седнем на една маса, може да се обедини дясното”, каза още Папазов. По думите му “от цвета на София трябва да бъде избран най-заслужилият кандидат”. “Аз не съм политик. Аз съм различен кандидат-кмет. Аз не съм и няма да бъда послушен”, заяви Папазов.

Един от приоритетите му е София да стане град, изчистен от боклука, дрогата, кучетата и комбината "Кремиковци".

Гражданите на столицата трябва да имат сигурност на улицата и стадионите, както денем, така и нощем, както в центъра на града, така и в кв. "Факултета", а и в парковете и подлезите. Папазов настоя за училища с европейски стандарти, а за да станат такива, проблемът не е само финансов.

София трябва да бъде град на равноправието, с динамични транспортни схеми и с възможности за масов спорт, крайно време е стадионите да станат клубове.

Финансирал отбора с пари от законен хазартен бизнес

По повод упреците, отправени към единствения член на ДП в СОС Тошко Добрев, който е свързан с далаверите в “Софийски имоти”, националният треньор каза, че се познава с него само като спонсор на женския отбор по баскетбол на “Славия”, в който е тренирала съпругата на Папазов.

В периода 1994 - 1995 г. Папазов каза, че е финансирал мъжкия отбор по баскетбол на “Славия” с лични средства, изкарани от законен хазартен бизнес в Македония и Албания. Не са му стигали пари да върне двама свои състезатели, отишли в “Спартак – Плевен” и затова се обърнал към тогавашния президент на ВИС-2 Георги Илиев (застрелян преди две години-б.р.) да му даде 25 000 лв. срещу реклама.

Лидерът на ДП Александър Праматарски информира, че Тошко Добрев няма да се кандидатира за нов мандат като общински съветник. Самият Добрев изразил такова желание пред Праматарски, който призова Борисов да не се опитва да използва компромати.

ДП не е имала никакви икономически интереси в София и не би могла да защитава такива с единствения си представител в СОС. Партията няма нито един директор на общинска фирма или член на борд на общинска фирма, каза Праматарски. Той допълни, че от 4 години Тошко Добрев не е директор на "Софийски имоти", а освен това фирмата била най-проверяваната за злоупотреби. Не се установиха никакви нарушения, но петното остана, каза Праматарски, според когото Тошко Добрев е невинен, докато някой не докаже противното.

Споделяне

Още от България