Томислав Дончев не очаквал писмо от ЕК за водния сектор

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев заяви в четвъртък, че не очаква писмо от Европейската комисия, свързано с проблемите на страната в областта на водния сектор. Източник от Брюксел заяви пред Mediapool ден по-рано, че ако България не оправи хаоса в управлението на сектора, няма да получи нито цент по това направление за следващия програмен период 2014-2020 г.

"Подобно писмо или подобно съобщение няма и точно в този план не би могло да има, доколкото едва в момента започва планирането на следващия програмен период като финансова рамка и като приоритети, т. нар. "дебат за бъдещето на кохезионната политика".

"Освен това такава заплаха точно по такъв повод никой не би си позволил да отправи към България. Наред с това ще бъда абсолютно честен - водният сектор в България не е безпроблемна област", заяви Дончев пред БНР в петък.

Подготвя се стратегия за водния сектор, в ход е и реализацията на проект със Световната банка за създаване на основен план в сектора, посочи Дончев. От критично значение е какви темпове на усвояване на еврофондовете ще покаже България през 2011 г., добави Дончев.

"Страната в момента се е справила с първата детска болест – използването на средства от ЕС не по предназначение или простичко казано, измамите. Все още ще трябва да се справяме с имиджови проблеми, но това ще отнеме години", каза той.

Диалогът с общините е чудесен и още в рамките на тази година ще започне масирано обучение на общински служители за справяне с проблемите, свързани с усвояването на евросредствата, увери министър Томислав Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?