Томислав Дончев очаква реваншистко правителство на Радев, но не се притеснява

Томислав Дончев очаква реваншистко правителство на Радев, но не се притеснява

"За нас не е кошмар служебното правителство. Няма от какво да се притесняваме", заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, който замества намиращия се в болничен премиер в оставка Бойко Борисов. Актовете на премиера и на министрите са валидни, дори когато те са в отпуск или в болнични, отвърна той на въпроса защо Борисов е водил заседания на правителството, а не се е явявал пред парламента с извинението, че е в болнични. По думите му не е добре, че премиерът не се е явявал пред Народното събрание, но не е добре и питането към министър-председателя да се превръща в политическа злоупотреба.

Според Дончев има логика да се очаква назначеният от президента служебен кабинет да се държи реваншистки заради всичко, което е казвал в годините Румен Радев за управлението на ГЕРБ.

И.д. премиерът коментира дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, като я окачестви като "следизборна и в същото време предизборна драматургия".

По думите му председателката на тази комисия Мая Манолова, е главната действаща фигура, която "вероятно очаква номинация за главна женска роля".

"Въпрос на амбиция е някой да намери даден човек, който, включително и по отношение на вас, да разказва всякакви щуротии. ... Очевидно, че голяма част от нещата, разказани от бизнесмените пред комисията, са неверни. И в рамките на самото заседание се оказа дума срещу дума - единият предприемач твърди едно, другият - нещо различно. А и голяма част от твърденията бяха опровергани от лица, които не са присъствали на комисията", каза той по повод твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че трябва да се отказваш от част от печалбата си в полза на управляващите, за да не изгубиш бизнеса си.

Дончев ги постави под съмнение с думите, че "това с отчисленията е рециркулация на политическа опорна точка, която е в оборот от няколко години".

"Това е незаконно, как си го представяте? Това е несериозно! Имам дълъг управленски стаж, но аз такова нещо не съм виждал. Това в никакъв случай не е практика! За такова нещо нито съм виждал, нито съм чувал. Ако някъде такова нещо се случва, трябва да бъде преследвано с цялата институционална мощ на държавата!", заяви той.

Вицепремиерът в оставка обясни, че поставените под мораториум назначения на управленски длъжности в държавни предприятия от правителството са закъсняло изпълнение на закона.

"Всички те са в изпълнение на Закона за публичните предприятия. ... Ако някой е искал да се окопава години напред, спокойно можеше да се окопае декември, януари или февруари".

Като проблеми, които стоят за решаване пред партия ГЕРБ, Дончев посочи изхабяването от дългия престой във властта и недобрия диалог с младите хора - между 20 и 35 години.

"Една партия, ако спре да се променя и да се развива, тя вече изостава. Фактът, че няма да имаме ангажименти и отговорности по управлението на държавата, е много подходящ момент да се адресират всички тези споменати проблеми", заяви той.

Проблемът с лидерството на партията не стои, смята Дончев и добави, че на Националното събрание на ГЕРБ на 11 май ще има големи кадрови промени.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?