Тони Блеър подкрепи правото на българи и румънци да работят на Острова

Тони Блеър подкрепи правото на българи и румънци да работят на Острова

Британският премиер Тони Блеър подкрепи правото на българи и румънци да работят във Великобритания след присъединяването на двете страни към ЕС. Това отбелязва в сряда вестник “Индипендънт”, който се спира на тази част от речта на Блеър във вторник на Годишния конгрес на профсъюзите.  

Британският премиер намекна, че краткосрочните ограничения, вероятно чрез система от временни разрешения за работа, могат да бъдат въведени, но ясно декларира своята решителност да отхвърли исканията за “затворени врати” по отношение на двете държави, продължава вестникът.

Министърът на вътрешните работи Джон Рийд предложил на кабинета сериозни ограничения за румънците и българите. Сътрудници на Блеър заявиха, че окончателното решение все още не е прието и неговата вчерашна реч пред конгреса на профсъюзите е имала за цел да “ребалансира” дебата вътре в правителството, така че да не се стига до драконовски мерки под натиска на консерваторите и медиите.  

Британският премиер е изтъкнал ползите от работниците имигранти, заявявайки, че те повишават растежа между 0,5 и 1% годишно. Изненадващо той одобри изявление на генералния съвет на организацията на профсъюзите, който се обявява за свободното движение на работници в рамките на ЕС и тяхната по-голяма защита, заявявайки, че няма “убедителна причина” за налагането на ограничения на румънци и българи да работят във Великобритания.

Блеър настоява още, че Великобритания е била права да даде възможност на хората от осемте бивши комунистически страни, които влязоха в ЕС преди две години, да работят, заявявайки, че такова решение в момента се копира от Испания, Португалия, Финландия и Италия, пише още “Индипендънт”.

“Доказано е, че те помагат и не са товар. 97% работят на пълен работен ден. Само 3% от имигрантите от А-8 (новите страни-членки на ЕС) са довели със себе си децата си. Предварителни данни показват, че около 50% се връщат обратно в къщи”, каза още Блеър, цитиран от вестника.

Споделяне

Още от Европа