Топлинният счетоводител "Техем" купи свой конкурент в България

Топлинният счетоводител "Техем" купи свой конкурент в България

Топлинният счетоводител "Техем" увеличи пазарния си дял в България, след като придоби досегашния си конкурент "Иста България". Сделката е станала между германските "Иста" и "Техем Енерджи Сървисис" по искане на "Иста". Така от 1 септември нейните клиенти вече се обслужват от служителите и офисите на "Техем", която държи 41 на сто от пазара за дялово разпределение на топлинна енергия у нас. На "Иста" се падат 4 процента.

Вече сред клиентите на "Иста" е започнала информационна кампания за промяната, включваща и преименуване на "Иста България" на "Данувиус”, каза пред журналисти в неделя Милена Стоянова, управител на "Техем България". "Данувиус" ще е и марката, под която вече ще се обслужват тези абонати.

Всъщност "Данувиус" ще работи като отделно дружество, но в рамките на клиентската мрежа на "Техем", обясни Стоянова. Компанията е придобила и правата върху лиценза за софтуера на уредите "Иста", за да може да ги отчита на българска територия.

Очаква се до края на месеца офисът на Иста в столичния квартал "Овча Купел" да бъде закрит, а 12-те служители там да бъдат преназначени в офиси на "Техем".

Клиенти на "Иста България" са около 1000 сгради с около 22 000 абонати. Те сега ще се причислят към останалите над 6000 сгради с около 240 000 абонати, обслужвани от "Техем", включително и клиенти на фирма "Директ", подизпълнител на "Техем".

Голяма част от клиентите, обслужвани от "Техем" (около 88 процента) вече са подменили уредите си като 65 процента от тези, които са го направили, са избрали уреди с дистанционно радио отчитане. съобщи Стоянова. Тя посочи, че традиционно клиентите им в Плевен, Русе, Пловдив са на месечен отчет, докато за София през миналия отоплителен сезон около 15-20 процента от потребителите са пожелали месечен отчет.

Ние винаги сме искали топлинната енергия или да се плаща на равни месечни вноски с една изравнителна сметка годишно, или да се измерва енергията реално всеки месец, което обаче може да се случи само при уредите с радиоотчет, посочи Стоянова. В противен случай при изготвянето на прогнозни сметки клиентът не знае какво точно плаща, добави тя. Според нея би трябвало да се направят промени в нормативната уредба, регламентираща изчислението на сградната инсталация и начина на изготвяне на прогнозните сметки.

Споделяне

Още от Бизнес