"Топлофикация-София" ще опита да продаде 80 млн. лв. вземания от КТБ

"Топлофикация-София" ще опита да продаде 80 млн. лв. вземания от КТБ

Столичният общински съвет прие "Топлофикация-София" да продаде изцяло вземанията си към КТБ, които възлизат на 80 милиона лева. Предложението бе внесено от председателя на финансовата комисия в градския парламент Орлин Алексиев (ГЕРБ).

Предложението е 100% от задълженията на банката към столичното парно да бъдат разменени срещу определена сума, а максималният срок за изплащането на договора ще бъде 3 години. Алексиев обясни на своите колеги, че не знае коя фирма би купила вземанията, но смята, че ще има интерес. Основният коз на общината е, че предлага тригодишен срок за издължаване по договора.

Според общинаря няколко клиенти биха могли да проявят интерес.

Натоварени със задачата да оформят договора за цесия на депозитите на "Топлофикация-София" ще бъдат общинските комисии по финанси и стопанска политика. В отговор на критиките защо едва сега се предлага сключването на договор за цесия, Орлин Алексиев обясни, че преди две седмици не се знаело какво ще става с банката.

"Преди 2 седмици, когато имаше сесия, не беше ясно дали ще бъде спасена банката и какво е положението. След последните доклади стана ясно, че няма шанс банката да бъде спасена. От взетите решения разбрахме, че трябва да търсим спасение на тези пари по този начин. Не искахме преди това да влизаме в договорки, защото става въпрос за обществени пари. Затова даваме рамката за 100% (от вземанията)", каза Алексиев.

Той обясни, че този, който купи вложенията на „Топлофикация София", трябва да ги върне на дружеството без лихви в рамките на 3 години. "Това е единствено възможното решение, иначе трябва да се наредим на опашката на кредиторите и да чакаме продаване на активите", каза общинският съветник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес