Товарите от Гърция към Европа се пренасочиха през България заради мигрантите

Товарите от Гърция към Европа се пренасочиха през България заради мигрантите

Протестите на мигрантите на границата между Македония и Гърция блокираха трансфера на стоки от гръцките пристанища към Централна Европа и обратно. Това стана причина да се ползва обиколен маршрут през България.

Гръцкият бизнес настоява за незабавна намеса на правителството за прекратяване на окупацията на жп-връзката.

Обиколният маршрут през България води до закъснение с най-малко 15 часа и оскъпява трансфера на стоки, съобщават от гръцката бизнес камара и настояват за спешна намеса както на министерството по транспорта, така и на цялото правителство.

Втора седмица е напълно блокирана железопътната линия Солун-Скопие на границата между двете страни, където протестират мигрантите, които не получават разрешение да преминат към Централна Европа. Това са лица без право на бежански статут, на които Скопие отказва да позволи да отпътуват от Гърция.

В момента над 120 вагона със стоки са блокирани на границата от двете страни. Превозвачите се принуждават да преминат през България или да претоварят стоката на камиони. И в двата случая стоката се оскъпява и се губи време, което нарушава договорните отношения с получателите.

Бизнесът и транспортни фирми настояват за незабавно решаване на проблема с отстраняване на мигрантите от жп линията.

Окупирането на транспортни връзки е в нарушение на европейските закони, които трябва да се спазват от всички, коментират гръцките медии и обвиняват правителството, че толкова дни не е намерило изход от проблема.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа