Тръгват помощи и за засегнатите от руското ембарго производители на плодове и зеленчуци

Тръгват помощи и за засегнатите от руското ембарго производители на плодове и зеленчуци

След като в началото на септември бяха отворени две схеми за подпомагане на производителите на млечни продукти, засегнати от руското ембарго за внос на храни от Европейския съюз, сега започва подпомагане на производители на плодове и зеленчуци. От планираната общо 125 млн. евро ще могат да се възползват и българските фермери.

Помощта ще се дава на производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини.

Новата схема предвижда в 12 от страните членки да се подпомагат конкретни количества продукти. Тези количества се определят на база износа за Русия, който страните са осъществявали през последните 3 години в периода 1 август – 31 декември, като се приспаднат количествата необрана и изтеглена от пазара продукция, които са заявени за подпомагане по предходната схема. На останалите 16 държави членки, сред които попада и България, Европейската комисия предоставя възможност да приложат предвидените мерки за количества до 3000 тона, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в петък.

Ведомството ще финансира мярка "изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение”, при която ще плаща на производителите стока, която ще бъде дарявана на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или затвори.

Заявленията за прилагането на тази мярка ще се подават от фермерите в областните дирекции на фонда и ще се приемат до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти. Документите ще се приемат по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

В исканията за прилагане на мярката се посочват вида и количествата на изтегляните от пазара продукти, идентификация и размер на площите, на които са произведени. Описват се също мястото и датата, на които ще бъде извършено претеглянето. Важно тази дата да бъде до 31 декември 2014 г. В документите се записват и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. Отпада предвиждана на по-ранен етап възможността продукцията да се използва като храна за животни.

За улеснение на производителите, даряващи големи количества продукция, Българската хранителна банка (БХБ) има възможност да приема бързо развалящи се продукти. По предварителна заявка БХБ може да осигури бране, пакетиране и транспортиране на дарената продукция.

За допълнителна информация производителите на плодове и зеленчуци да се обадят в хранителната банка.

Техническият инспекторат на ДФ "Земеделие" ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. При проверките ще бъдат спазвани изискванията от приключилата първа извънредна схема за подпомагане на производителите, засегнати от руското ембарго.

В срок от 5 работни дни след прилагането на новата мярка земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане.

Субсидиите и по новата схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

Споделяне

Още от Бизнес