"Трайно приятелство". Радев поздрави Байдън с припомняне за визите

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев поздрави Джоузеф Байдън по повод встъпването му в длъжност като 46-и президент на Съединените американски щати и му пожела "успех в неговата високоотговорна мисия", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравителното си писмо Радев посочва, че "през последните десетилетия съюзническите отношения между Република България и Съединените американски щати са се превърнали в доказано и трайно приятелство и логично са придобили статут на стратегическо партньорство".

"България високо цени политическото, икономическото и културно сътрудничество със САЩ, както и задълбоченото партньорство в областта на сигурността и отбраната, в борбата с международния тероризъм и организираната престъпност", посочва президентът Радев.

Румен Радев изразява надежда, че динамиката на сътрудничеството между България и САЩ ще намери съотвестващ израз и в постигането на напредък в диалога за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания VWР. 

САЩ все още не са махнали визите за българи, като Вашингтон твърди, че причината за това е техническа. Едно от условията е отказите да под три на сто от подадените заявления за визи. При българите този процент е около 10. 

В писмото си държавният глава посочва още, че България ще разчита на подкрепата на САЩ за кандидатурата на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и по редица други въпроси от взаимен интерес.

През 2021 година България е страна-домакин на инициативата "Три морета", която има потенциала чрез подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа да се превърне в реален инструмент за ускоряване на растежа в нашия регион и за по-бързото икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа, се казва в писмото на българския президент.

"Признателен съм за досегашната политическа и заявената материална подкрепа, на която се радва тази мащабна регионална инициатива от страна на САЩ и се надявам, че това отношение ще продължи и занапред", посочва държавният глава Румен Радев в писмото си до президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън. 

Споделяне

Още по темата

Още от България