Тръмп: Ако "Харли" се премести от САЩ, това ще е "началото на края"

Президентът заплаши с производителя на мотоциклети с големи мита, ако изнесе производството си навън

Тръмп: Ако "Харли" се премести от САЩ, това ще е "началото на края"

Президентът Доналд Тръмп нападна грозно любимата си до неотдавна компания за производство на мотоциклети "Харли-Дейвидсън" (Harley-Davidson), обвинявайки я, че използва новите мита само като претекст да прехвърли част от производството си извън САЩ. Той заплаши компанията с "голямо мито" при вноса на мотоциклетите ѝ в САЩ.

"Харли-Дейвидсън никога не бива да се правят в друга страна, никога. Техните служители и клиенти вече са им много разгневени. Ако те се преместят, гледайте, това ще бъде началото на края - те се предават, те напускат! Аурата им ще си отиде и те ще бъдат облагани с мита като никога преди!", написа Тръмп в Туитър във вторник.

По време на първия месец след встъпването си в длъжност президентът оцени високо подкрепата на "Харли-Дейвидсън" по време на изборите и прие шефове на компанията в Белия дом. Но любовният празник приключи в понеделник, когато компанията обяви, че може да изнесе част от производството си извън САЩ в отговор на европейските ответни мерки срещу митата, които Тръмп въведе за вноса на метали от ЕС в САЩ.

"Харли трябва да знае, че няма да може да продава пак в САЩ без да плаща високи мита", изтъкна Тръмп в друг туит. Според него компанията се оправдава с митата, за да извърши планираното си изнасяне в чужбина с цел да избегне мита при евентуална търговска война.

Европейските мита за мотоциклетите на "Харли-Дейвидсън", изнасяни от САЩ, са се увеличили от 6 на 31 на сто, увеличавайки годишните ѝ разходи със 100 млн. долара, обясни компанията защо възнамерява да произвежда извън САЩ.

ЕС казва, че митата за износа на метали, наложени от САЩ, са в нарушение на международните търговски правила и заплашиха да отвърнат с тарифи върху иконични американски марки като "Харли Дейвидсън", произвеждания в Кентъки бърбън и др.

Тръмп написа в Туитър, че "в началото на тази година "Харли-Дейвидсън" заяви, че ще премести производствените си дейности от Канзас сити в Тайланд. Това беше дълго преди да бъдат обявени митата".

Компанията обаче изтъкна, че е решила да постои завод в Тайланд, след като Тръмп извади САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), което щеше да понижи вносните мита за внасяните от нея мотоциклети в някои бъзроразрастващи се азиатски пазари.

Шумната разправа с "Харли-Дейвидсън" поставя президента в конфликт с една от иконите на американската индустрия в Уисконсин – щат, който е изключително важен за републиканците, предаде агенция Блумъбрг. През 2016 г. Тръмп спечели там с много малка преднина, а след като стана президент фокусира усилията си към укрепване на икономиката в щата.

Очаква се Тръмп да замине в сряда за Уисконсин, където да присъства на първата копка на фабрика на Foxconn Technology Group, която трябва да отвори през 2020 г. и да разкрие около 13 000 работни места.

Преди ден Тръмп изрази изненада, че "Харли Дейвидсън" се оказала първата американска компания, която "развява белия флаг".

"Аз се борих здраво за тях и категорично те няма да плащат мита, продавайки в ЕС, който ни удря лошо търговията, със 151 млрд. надолу", продължи Тръмп и добави: "митата са само оправданието на Харли, но имайте търпение".

Междувременно на предизборен митинг на губернатора републиканец на щата Южна Каролина Хенри Макмастър, американският президент похвали косата си. Той направи иронична забележка към онези, които твърдяха по време на предизборната кампания, че носи перука.

"Това е един от големите ми козове. Всички казваха, че косата ми не е истинска, че не е моя, че нося перука", каза президентът.

"Попадал съм в бури, във ветрове със скорост 100 км/ч", продължи шеговито той.

"Ако косите ви не са истински, не се кандидатирайте! Не се кандидатирайте!", препоръча Тръмп, аплодиран шумно от развеселената публика.

Споделяне

Още от Бизнес