Тръмп: Бих получил Нобелова награда, ако я даваха справедливо

Тръмп: Бих получил Нобелова награда, ако я даваха справедливо

Американският президент Доналд Тръмп каза, че заслужава Нобелова награда "за много неща", предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Мисля, че ще взема Нобелова награда за много неща, ако я даваха справедливо, но не я дават така", заяви Тръмп, който изрази желание да посредничи между Индия и Пакистан.

Тръмп каза, че неговият предшественик Барак Обама е бил удостоен с Нобелова награда на толкова ранен етап от своето президентство, че "нямал представа защо я е получил".

"Това беше единственото нещо, за което бях съгласен с него", каза Тръмп по време на срещи на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Междувременно Тръмп подписа споразумение за сътрудничество в отбраната с полския президент Анджей Дуда, което би трябвало да доведе до разполагането на още войници на САЩ в Полша.

В момента военният капацитет на САЩ в Полша е около 4500 войници на ротационен принцип и "се очаква да нарасне с приблизително още 1000 души американски военен персонал в краткосрочен план".

Очаква се военното присъствие да бъде засилено на шест места, ще бъде обсъдено и подходящо място за бронирана бригада.

Споразумението трябваше да бъде подписана в началото на септември във Варшава, но Тръмп отмени своето посещение заради урагана Дориан. През юни Тръмп обеща на Дуда да разположи 1000 американски военни в Полша - стъпка, която Варшава иска за възпиране на евентуална агресия от Русия.

Тръмп похвали своите "прекрасни отношения" с Полша и заяви, че скоро ще посети страната.

Пред Дуда той каза още, че очаква в близките седмици Полша да бъде включена в програмата на САЩ за безвизово пътуване.

Споделяне

Още от Свят