Тръмп иска да създаде зони за сигурност в Сирия

САЩ ще ограничат приема на бежанци и имигранти

Тръмп иска да създаде зони за сигурност в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп подготвя указ, с който да разпореди на Държавния департманет и Пентагона да разработят план за създаване на зони за сигурност за цивилни в Сирия и региона.

Замисълът на държавния глава на САЩ е сирийците, принудени да напуснат домовете си заради войната, да могат да изчакат в тези зона окончателното си настаняване в трета страна или репатриране.

"Непременно ще създам зони за сигурност в Сирия", заяви Тръмп.

Досега САЩ не подкрепяха категорично тази инициатива, за която партньорът им в НАТО – Турция настоява отдавна. Много от съюзниците в НАТО се опасяват, че това ще изисква по-сериозен военен ангажимент. Освен това има съмнения, че Анкара ще използва формирането на зони за сигурност в офанзивата си срещу кюрдите. 

Тръмп каза още, че Европа е допуснала огромна грешка, като е позволила на милиони бежанци да се озоват в Германия и в друи европейски страни.

"Това е катастрофа. Не искам подобно нещо да се случи и в САЩ", каза Тръмп.

Тръмп ще подпише указ, с който ще натовари Държавния департамент и Пентагона със задачата да разработят план за обособяването на безопасни зони за цивилни бежанци в Сирия и други съседни на Сирия страни. Планът трябва да бъде подготвен в срок от 90 дни от датата на указа. В обособените безопасни зони в самата Сирия и в съседни страни сирийските граждани, напуснали домовете си заради войната, ще изчакат окончателното уреждане на техния въпрос. То може да се изразява в разселване в трета страна или в репатриране.

Тръмп ограничава приема на бежанци

Друг проект на указ, който Тръмп ще подпише, предвижда спиране на приема на сирийски бежанци в САЩ, като се очаква това да се случи още през тази седмица.

По думите му "не става дума за недопускане на мюсюлманите, става дума за държави, които имат огромен проблем с тероризма – това са държави, откъдето ще дойдат хора и ще ни причинят много проблеми".

Според агенция Ройтерс списъкът на държавите, от които няма да бъдат допускани имигранти, ще включва Сирия, Ирак, Либия и други страни от Близкия изток и Африка.

Очаква се в близките дни Тръмп да вземе мерки и за ограничаване на законната имиграция, включително чрез ограничаване на броя на бежанците и блокиране на издаването визи за граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население като Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

Президентът Тръмп предвижда също да ограничи двойно броя на бежанците, които ще бъдат приети в САЩ през бюджетната 2017 г. (от 1 октомври 2016 до 30 септември 2017 г.). Администрацията на Барак Обама бе си поставила целта да приеме тази година над 100 000 бежанци, а тази на Тръмп изглежда се насочва по-скоро към 50 000.

Светът е пълна каша

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обясни намерението си да се забрани временно влизането в страната на хора от някои мюсюлмански държави с твърдението, че "трябва да се действа, защото в света цари пълна бъркотия, пълна каша", съобщи Франс прес.

"Това не е забрана, насочена срещу мюсюлманите, а засяга страни, където има много тероризъм", заяви новият президент на САЩ в интервю, излъчено от Ей Би Си.

"Не искам тероризъм в тази страна", добави той, но отказа да изреди страните, които ще бъдат засегнати от предвижданите мерки. Потвърди обаче мнението си, че Европа е направила "огромна грешка", като е разрешила на милиони да отидат в Германия и други страни.

Още

Москва предупреди Тръмп за Сирия

Кремъл призова САЩ да преценят евентуалните последици от обособяването на безопасни зони за бежанци в Сирия, за да не се влоши ситуацията.

"Важно е това да не влоши ситуацията с бежанците", каза той.

"Би трябвало да се пресметнат всички възможни последици", подчерта прессекретарят.

Запитан дали САЩ са се консултирали с Русия, преди да обявят това решение, Песков отговори отрицателно.

Анкара, която отдавна настоява за подобни зони, посочи, че очаква да види какво ще стане с обещанието на президента.

Говорителят на турското министерство на външните работи Хюсеин Мюфтюоглу, цитиран от Ройтерс, каза, че определени елементи в Сирия може да са подразнени от напредъка, постигнат на междусирийските преговори в Астана, и да се опитат да нарушат примирието.

Задължение на страните гарантки - Турция, Русия и Иран, е да попречат това да се случи, изтъкна той.

Ограда по границата с Мексико

Освен това Тръмп вече подписа и указа за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико, което бе най-яркото му предизборно обещание.

"Говорим за това от самото начало", каза Тръмп при подписването на указа на кратка церемония в министерството на вътрешната сигурност.

"От днес САЩ си връщат контрола върху границите си", допълни той. "Една страна без граници не е страна", каза президентът.

Той каза, че строителството на стена на границата с Мексико ще е от полза както за САЩ, така и за Мексико и ще допринесе за подобряването на отношенията на двете страни.

Освен издигането на стена, в указа се предвижда и увеличаване на ресурсите за граничните, имиграционните и митническите служители, включително увеличаване на броя им, увеличаване на площта на обектите за задържане на незаконни имигранти и гаранции за депортирането им.

"Изграждането на тази бариера не е просто предизборно обещание, това е първи етап на здрав разум за истинско обезопасяване една в момента пропусклива граница", заяви говорителят на Тръмп Шон Спайсър.

Той обяви, че по границата ще се изградят повече центрове за задържане на имигранти, за да е "по-лесно и по-евтино" незаконните имигранти да бъдат задържани, а след това връщани в страната им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?