Тръмп нареди разследване на избори измами, твърди че милиони са гласували нелегално

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще нареди "голямо разследване" за измами по време на изборите в САЩ през ноември, съобщи Асошиейтед прес.

Той писа в Туитър тази сутрин, че разследването ще засегне регистрираните избиратели в повече от един щат, "тези, които са нелегални и дори тези, които са регистрирани в списъците, а са мъртви (и много от тях отдавна)".

Тръмп добави, че "в зависимост от резултатите от разследването, ние ще затегнем процедурите за гласуване".

Вчера той заяви пред конгресни лидери, че може би до пет милиона души са гласували нелегално на изборите през ноември, но Белият дом не подкрепи с никакво доказателство неговото твърдение.

Малко след това говорителят на Белия дом Шон Спайсър потвърди мнението на президента на редовния всекидневен брифинг. Той уточни, че "според проучвания и доказателства, предоставени на вниманието на Тръмп, 14 процента от гласувалите на изборите не са американски граждани".

В изборите на 8 ноември м.г. кандидатът на републиканците изгуби народния вот, в който съперницата му Хилари Клинтън получи 2.9 милиона гласа повече от него, но той спечели изборите благодарение на разпределението на представителите на щатите в изборната колегия. Тръмп получи подкрепата на 304 членове на изборната колегия, а Клинтън - на 227.

Тръмп възприема болезнено загубата на масовия народен вот в изборите и натрапчиво преживява това, че легитимността на неговото президентство се оспорва от демократите и от медиите, казват негови помощници и приближени.

Неговият говорител Шон Спайсър на два пъти засегна пряко тази тема, включително и вчера, повтаряйки отново недоказаното твърдение на Тръмп, че той е загубил масовия вот, защото между и 3 и 5 млн. имигранти, живеещи нелегално в САЩ, са пуснали бюлетини в урните. АП отбелязва, че вече всички 50 щати са финализирали документите за изборните резултати и не са съобщили за такива масови измами, за каквито Тръмп твърди.

Според Спайсър Тръмп се позовава на "информация, която му е била предоставена". Ако твърденията на президента се окажат верни, това би била най-крупната изборна измама в историята на САЩ. Тя, по ирония на съдбата, ще повдигне същите въпроси за легитимността на президентството на Тръмп, които сега той се опитва да избегне. Спайсър обаче упорито избягваше въпроса дали администрацията на Тръмп ще разследва обвиненията, отправени от президента.

Конгресменът демократ Илайджа Къмингс - член на комисията по надзор и реформиране на правителството в Камарата на представителите, каза днес, че неговата комисия вече е разпратила писма до генералните прокурори във всички 50 щати, с които се изисква да докладват за каквито и да са констатирани изборни нередности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят