Тръмп към Джонсън: ЕС не е лесен за сделка, само питай Тереза Мей

Попитах Борис къде е Англия, беше интересно

Тръмп към Джонсън: ЕС не е лесен за сделка, само питай Тереза Мей

Обединеното кралство и Европейският съюз може да не постигнат споразумение за Брекзит, прогнозира американският президент Доналд Тръмп и предупреди, че "не е лесно да се споразумееш" с ЕС.

По повод настоящата задънена улица в преговорите между Лондон и Брюксел той коментира, че ЕС може да се оттегли и да няма сделка. "ЕС е много труден за правене на сделка. Само питай Тереза Мей", добави Тръмп, визирайки бившата британска министър-председателка.

Американският президент засегна темата за Брекизт по време на пространната си пресконференция след края на срещата на Г-7 в понеделник вечер във френския град Биариц.

Той изрази мнение, че Борис Джонсън ще е страхотен британски премиер и, че е чакал шест години той да стане лидер на страната си.

"Наистина вярвам, че Борис Джонсън ще е страхотен министър-председател, ние си допадаме и прекарахме страхотно два дни и половина", каза Тръмп.

 

"Чаках около шест години той да стане министър-председател. Попитах го - защо ти отне толкова време?", каза още Тръмп.

Говорейки за собствения си търговски спор с ЕС, той предупреди Джонсън, че е изправен пред тежката задача да постигне предоговоряне на сделката за Брекзит и прогнозира, че на 31 октомври Великобритания ще напусне ЕС без сделка.

Британският премиер съобщи след срещата си с Тръмп в неделя, че американският президент искал да сключи търговско споразумение с Великобритания по-малко от година след като тя излезе от ЕС.

Тръмп отбеляза на пресконференцията, че е обсъждал с Борис Джонсън и един страничен въпрос: "Аз попитах Борис къде е Англия, какво става с Англия? Те вече не я използват много (вероятно има предвид името -бел.ред.). Говорихме за това, беше интересно", информира Тръмп и добави, че "Обединеното кралство е страхотно място".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?