Тръмп много иска голяма среща с Путин, но някои съветници са предпазливи

Тръмп много иска голяма среща с Путин, но някои съветници са предпазливи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има голямо желание да се срещне с руския президент Владимир Путин с пълен дипломатически протокол, когато двамата пристигнат в Германия за многонационална среща на върха следващия месец. Идеята обаче показа, че в американското правителство има сериозни разногласия за това как е най-добре да се подходи към Москва в разгара на продължаващо разследване за руска намеса в изборите в САЩ, съобщава агенция Асошиейтед прес във вторник.

Според агенцията много правителствени служители смятат, че САЩ трябва да запазят дистанция от Русия в такъв деликатен момент и да взаимодействат много предпазливо.

Но Тръмп и някои други от неговото правителство настояват за пълноценна двустранна среща. Той призовава за достъп на медиите и целия традиционен протокол, свързан с подобни срещи, въпреки че служители от Държавния департамент и Съвета за национална сигурност настояват за по-голяма сдържаност, казали пред АП настоящи и бивши правителствени служители.

Някои съветници вместо това препоръчват или президентът да проведе бърз, неофициален разговор в кулоарите на срещата на върха, или делегациите на САЩ и Русия да проведат "стратегически стабилизационни разговори", в които обикновено не участват президентите. Служителите се съгласиха да обсъждат поверителни разговори за политиката, при условие, че останат анонимни, отбелязва агенцията.

Противоположните виждания подчертават различаващите се възгледи в правителството за цялостната политика към Русия и силното желание на Тръмп да развива работни отношения с Русия въпреки продължаващите разследвания.

Попитан за съобщението на АП, че Тръмп има голямо желание за пълноценна двустранна среща, говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред репортери в Москва в понеделник, че "протоколната страна в случая е второстепенна". Песков заяви, че двамата лидери ще бъдат на едно и също събитие, на едно и също място, по едно и също време, така че "във всеки случай ще има възможност за среща". Песков обаче добави, че още не е постигнат напредък в уточняване на подробностите за срещата.

Евентуална среща с Путин може да бъде полезна. Среща лице в лице може да придаде човешки облик на двете страни и често премахва до известна степен двуличието, характерно за неличното общуване по телефона. Тръмп, който е заклет сделкаджия, многократно намеква, че на мястото на вредите, причинени на отношенията между САЩ и Русия по времето на Обама, може да изгради партньорство, в частност по въпроси като продължаващия конфликт в Сирия, припомна Асошиейтед прес.

Има обаче големи рискове. Тръмп е известен със своята склонност да променя мнението си и да не се придържа към сценария, а това поражда възможност за сериозен дипломатически гаф. На кратка среща с високопоставени руски дипломати в Овалния кабинет миналия месец Тръмп разкри строго поверителна информация, предадена му от Израел, за заплаха за въздушните линии, идваща от групировката "Ислямска държава", казва пред агенцията висш правителствен служител. Белият дом защити разкритията като "напълно уместни".

Освен това много наблюдатели предупреждават, че на Путин не може да се има доверие.
Бившият генерал от главната съветска служба за сигурност, известна като КГБ, Олег Калугин каза, че Путин, който е хитър и обигран политик, има "други приоритети", различни от обсъждането на обвиненията, че Русия е извършила хакерски атаки срещу изборите в САЩ с Тръмп, като облекчаването на санкциите, повишаването на цените на петрола, както и президентските избори в Русия следващата година.

"Путин знае как да пренасочи разговора в своя полза", казал Калугин.

Преподавателката по въпросите на Русия в "Ню скул" Нина Хрушчова твърди пред Асошиейтед прес, че Тръмп е в "невъзможно положение".

"Той не може да бъде твърде добър към Путин, защото това ще се изтълкува по начин, който предполага, че той има особени отношения с Русия", казва тя. "Той не може да бъде твърде лош, защото Путин има голямо влияние и кагебейско мислене. Затова е необходимо Тръмп да има добри отношения с него, но и да изпълни предизборните си обещания за изграждане на по-добри отношения с Русия."

Белият дом съобщи, че не е взето окончателно решение дали ще има среща, но не е отговорил на въпроси за противоположните възгледи в правителството.

Двустранните срещи са обичайни по време на форуми на високо равнище като Г-20, където са събрани на едно място много световни лидери и техни съветници. Срещите обикновено са внимателно планирани събития, а всичко - от начина, по който се ръкуват двамата лидери, до погледите, които си разменят, и думите, които се произнасят, дават представа за състоянието на отношенията.

Последната американско-руска двустранна среща беше през 2015 г. между Путин и президента Барак Обама. Тя започна с неловко ръкостискане и завърши с напредък по жестоката гражданска война в Сирия.

Тази среща през 2015 г. - първата от две години - включваше 90-минутен разговор в централата на ООН. Путин и американски служители казаха по-късно, че двамата лидери са постигнали напредък по въпроси, свързани със Сирия, които бяха обтегнали техните и без това напрегнати отношения. За правителството на Обама правилният подход беше предпазливо ангажиране, а САЩ неуморно работеха за намиране на допирни точки с Москва за Сирия, Украйна и други въпроси.

Разногласията между Тръмп и неговите съветници в Държавния департамент и Съвета за национална сигурност във връзка с Русия са по-дълбоки от дебатите за двустранна среща по време на форума на Г-20, отбелязва Асошиейтед прес.

Бивш правителствен служител, който се съгласил да обсъжда поверителна информация, при условие че остане анонимен, казал, че външнополитическите съветници са все по-разочаровани от това, че Белият дом не възприема по-предпазлив и критичен подход към Русия. Всички 17 разузнавателни служби на САЩ са съгласни, че Русия е стояла зад хакерското проникване в електронната кореспонденция на демократите миналата година и се е опитала да окаже влияние върху изборите през 2016 г. в полза на Тръмп.

Тръмп трябва направо да "каже на Путин: Не сме доволни, че се намесвате в нашите избори", казва бившият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър. "Ако не кажете това, ще бъдете съсипани от пресата и Конгреса и можете да си гарантирате, че Конгресът ще приеме законодателство за санкции срещу Русия."

"Необходимо е също така те да имат много, много умерени очаквания", добави Пайфър. "Ако си поставят за цел да постигнат голям успех в Хамбург, предполагам, че ще се провалят."

По БТА

Споделяне

Още от Свят