Тръмп нареди мащабно разследване на медийните течове около атентата в Манчестър

Лондон спря да обменя информация за атаката с Вашингтон

Доналд Тръмп и Тереза Мей, сн: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да изправи пред съда всеки, който е хванат да предава на медиите американска разузнавателна информация, след като британската полиция престана да споделя информация със САЩ за самоубийствения атентат в Манчестър, съобщи Ройтерс.

В изявление след пристигането на Тръмп в централата на НАТО президентът заяви, че ще поиска официална проверка за спиране на изтичанията на информация, които по думите му са сериозна заплаха за сигурността.

"Твърденията за изтичания от правителствени агенции са дълбоко притеснителни. Възлагам на министерството на правосъдието и на други компетентни агенции да започнат пълна проверка по този въпрос и ако е необходимо виновникът ще бъде съден", каза Тръмп.

Той подчерта, че от всички отношения на САЩ връзките им с Великобритания за тях са най-ценните.

Правителството на САЩ "споделя безпокойството на Великобритания за изтичанията на информация в разследването на нападението в Манчестър" и ще направи проверка как се е случило това, заяви и.д. посланик на САЩ в Лондон Лу Лукенс, цитиран от ДПА.

"Ще има разследване на правителството на САЩ на тези изтичания на информация и ще се вземат подходящите мерки. Правителството на САЩ ще продължи да предлага ресурси и разузнавателна информация на британските власти в разследването им", написа той в Туитър.

Полицията на Манчестър престана да споделя разузнавателна информация със САЩ за атентата в Манчестър, след като в. "Ню Йорк таймс" публикува снимки от хода на разследването.

Британският премиер Тереза Мей разкритикува изтичането на информация, което дойде след като американски медии съобщиха името на главния заподозрян преди британските власти.

"Разузнавателната информация, споделяна между правоохранителните агенции, трябва да остане сигурна", каза Мей.

В. "Ню Йорк таймс" защити решението си да публикува съдебномедицински снимки от сцената на нападението в Манчестър.

Отразяването на атентата от вестника "е както обхватно, така и отговорно". Вестникът има строги норми за отразяване на деликатни новини, заяви говорителка на "Ню Йорк таймс".

"Публикуваните снимки и информация не бяха нито шокиращи, нито изразяваха неуважение към жертвите и се вписват в нормите да отразяване на използвани в ужасяващи престъпления оръжия, както "Ню Йорк таймс" и други медии са постъпвали при терористични прояви по света, в Бостън, Париж, Багдад и много други места", се казва в изявлението на вестника.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира темата много предпазливо, като каза, че не знае какво точно се е случило.

Според него изтичането на данни в медии от САЩ е двустранен въпрос между Вашингтон и Лондон.

Вашингтон и Лондон са основни съюзници и обменът на разузнавателна информация е изключително чувствителен в двустранните им отношения.

Британските власти са гневни заради публикация в "Ню Йорк таймс", съдържаща данни за атентата в Манчестър, изтекли вероятно от официални американски източници.

В нюйоркското издание бяха публикувани снимки с подробни улики за използваната при атаката бомба, припомни АП.

Засега не е известно как вестникът се е сдобил с информацията, предоставена на САЩ от британските служби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?