Тръмп обвини "Ню Йорк таймс" във "виртуално предателство"

Тръмп обвини "Ню Йорк таймс" във "виртуално предателство"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини "Ню Йорк таймс" във "виртуално предателство". Според него то се състои в публикации, според които САЩ предприемат все повече информационни атаки срещу електропроводните мрежи на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американският президент използва за атака срещу изданието любимата си социална медия – Туитър. Там той написа: "Ню Йорк таймс" току-що пусна материал, в който казват, че САЩ съществено засилват кибератаките си срещу Русия. Това е акт на виртуално предателство. ПРИ ТОВА Е ЛЪЖА!". Тръмп нарече нюйоркския всекидневник "корумпиран" и повтори обвиненията си, че журналистите са "врагове на народа".

Вчера вестникът съобщи, че американското правителство е активизирало информационните си атаки срещу електропроводните мрежи и други обекти в Русия, за да изпрати предупреждение на Москва, заподозряна, че прави същото в САЩ, и за да подготви евентуална кибернетична атака при мащабен конфликт между двете страни.

Според американски представители, цитирани в изданието, Тръмп не бил подробно информиран за тези операции. Пентагонът и тайните служби се колебаели дали да осведомяват президента за текущите операции срещу Москва "от страх как ще реагира той и с оглед възможността той да ги отмени или да ги обсъди с чуждестранни представители, както през 2017 г., когато той спомена за една деликатна операция пред руския външен министър", обяснява "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?