Тръмп пак раздразни Китай с назначение на хардлайнер

Петер Наваро е готов да обяви търговска война на Пекин и да изостави политиката на "един Китай"

Петер Наваро

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп номинира хардлайнера срещу Китай Петер Наваро за ръководител на новосформирания Национален търговски съвет към Белия дом, предаде "Ройтерс".

Наваро е икономист, идва от академичните среди и е автор на няколко книги и на филм, описващ китайската заплаха за американската икономика, както и желанието на Пекин да бъде доминиращата икономическа и военна сила в Азия.

В свое изявление екипът на Тръмп се изказва похвално за Наваро като го определя като "визионер", който "ще разработи търговски политики, които ще свият нашия търговски дефицит, ще увеличат нашия растеж и ще помогнат за спирането на загубата на работни места".

"Назначението на Наваро на търговски пост е като сигнал за обявяване на война на Китай", се посочва в коментар на "Форбс".

По време на кандидат-президентската кампания Тръмп направи търговията център на президентската си кампания и се противопостави на това, което той определя като "лоши сделки" на САЩ с други държави. Той нееднократно заплаши да удари Мексико и Китай с високи мита и данъци, след като поеме поста на 20 януари, отбелязва "Ройтерс".

67-годишният Наваро е професор от Калифорнийския университет и съветваше Тръмп по време на предизборната кампания. Една от неговите най-известни книги – "Смърт от Китай: Как Америка загуби производствената си база" (превърната и във филм), е показателна за отношенията му към най-голямата развиваща се икономика в света. В нея той насърчава американците да не купуват "произведено в Китай".

Освен че твърди, че Америка губи икономическата война с Китай, Наваро е изразявал и тревоги по ековъпроси, свързани с китайския износ, а също и за "кражбите" на американска интелектуална собственост.

Още след избирането на Тръмп Пекин дава сигнали, че внимателно следи изявленията и действията на бъдещия американски президент и от това зависи как Китай ще пренастрои политиките си.

До този момент обаче изявленията на китайските лидери са много умерени и все още изразяват надежда, че отношенията ще останат стабилни и че взаимно ще се уважават жизнено важните интереси на двете страни.

"Китай следи отблизо екипа на Тръмп и възможната посока на неговата политика", заяви говорител на Министерството на външните отношения на Китай в отговор на въпрос за назначението на Наваро.

"Сътрудничеството е единственият верен избор. Надяваме се, че САЩ ще работят сериозно с Китай за поддържане на здраво и стабилно развитие на двустранните отношения, включително в сферата на бизнеса и търговските връзки", заяви Хуа Чънянг.

Идеите на Наваро всъщност се подкрепят от много малко икономисти в САЩ. Икономистът от Института "Петерсън" Маркус Ноланд например сравнява доклад на Наваро и Уилбър Рос, който пък ще бъде министър на търговията, с "типа магическо мислене, най-подходящо за въображаема реалност", а самата разработка определя като "сбъркан икономически анализ".

Повечето икономисти всъщност се страхуват, че агресивните ходове на екипа на Тръмп към Китай могат да предизвикат търговска война с най-голямата развиваща се икономика в света с непредвидими последици и за двете страни, отбелязва "Би Би Си".

Наваро има и екстремни възгледи по отношение на Тайван. Той смята, че Вашингтон трябва да спре да споменава "политиката на един Китай", но все още не настоява за признаване на Тайпе с аргумента: "Не е нужно излишно да дразним мечката", отбелязва още "Ройтерс".

Суверенитетът върху Тайван е сред интересите, които Китай смята за жизнено важни за своята сигурност, и никога не се е отказвал от употребата на сила, за да държи провинцията под контрола си.

Веднага след като спечели изборите, Тръмп разгневи Китай, като прие телефонно обаждане от президента на Тайван Цай Инг-вен, което постави под въпрос ангажимента на САЩ към "политиката на един Китай".

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?