Тръмп призова Русия да хакне имейлите на Клинтън

Кандидатът на републиканците ще обмисли признаване на Крим за част от Русия

Тръмп призова Русия да хакне имейлите на Клинтън

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да хакне имейла на Хилари Клинтън, за да открие “липсващите 30 000 мейла”, изпратени по времето ѝ като държавен секретар.

“Би било интересно да се види, ще ви кажа това, Русия, ако слушате, надявам се, че можете да откриете 30 хиляди мейла, които липсват”, заяви той на пресконференция във Флорида.

“Мисля, че ще бъдете възнаградени щедро от нашета преса. Имейлите би трябвало да съдържат някои “красоти“, продължи още той.

По време на същата пресконференция Тръмп обяви, че ако бъде избран за президент на САЩ ще обмисли дали да признае Крим за част от Руската федерация и да свали санкциите към Москва.

Тръмп допълни, че Путин "говори много лоши неща", но въпреки това би желал да подобри отношенията на САЩ и Русия.

"Путин не изпитва никакво уважение към Хилари и Обама, но мисля, че мен ме уважава", каза той.

Реакцията на Демократическата партия не закъсня. “Това е първия път, в който кандидат за президент активно окуражава чужда сила да извършва шпионаж срещу свой политически опонент“, коментира главният политически съветник на Хилъри Клинтън Джейк Съливън.

“Това започна като нещо любопитно, но стигна много далеч и вече е въпрос на националната ни сигурност“, допълни той

По-късно Тръмп обясни, че няма нищо общо с руснаците.

“Казах, че Путин има много по-добри лидерски качества от Обама, но кой не знае това”, каза Тръмп, но допълни, че ще се отнася към руския лидер “твърдо”, ако стане държавен глава.

Запитан за отношенията си с Путин, той отговори:  “Не знам кой е Путин. Той каза едно хубаво нещо за мен … Никога не съм се срещал с Путин”.

Тръмп допълни, че цялото му замесване с руснаците, в което той самият се въвлече, е пълно отвличане на вниманието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят