Тръмп разби собствените си амбиции за мир между Израел и палестинците

Тръмп разби собствените си амбиции за мир между Израел и палестинците
Доналд Тръмп имаше една амбиция: мир между Израел и палестинците. И както си мислеше, един коз: Саудитска Арабия. Но резкият му завой за статута на Ерусалим постави под заплаха усилията на неговия съветник Джаред Къшнър, преди той да има възможност да разкрие намеренията си.
 
Американският президент взе вчера историческото решение да признае Ерусалим за столица на Израел. Предупрежденията още от предния ден бяха последвани от категорични осъждания в арабско-мюсюлманския свят и по-далеч.
 
Палестинците дадоха да се разбере, че Вашингтон не може да се надява повече на ролята на посредник.
 
"Той навреди на собствените си усилия за мир", казва Илан Голденберг от мозъчния тръст Център за нова американска сигурност. "В най-добрия случай ще взриви американското посредничество, а в най-лошия - ще бъде придружено от протести и големи бунтове", посочи той пред Франс прес, убеден, че нито Израел, нито съветниците в Белия дом не са препоръчвали такъв поврат на този етап.
 
Но Доналд Тръмп, който не спира да хвали способностите си на преговарящ, е едновременно твърдо решен да възкреси мирния процес и да постигне "окончателно споразумение". За да успее в онова, в което се провалиха всичките му предшественици, той формира малък екип около своя зет Джаред Къшнър, който работи от месеци при пълна дискретност.
 
В сряда той потвърди "силния си ангажимент да помогне за установяване на траен мир", подчертавайки, че окончателният статут на Ерусалим ще зависи от преговорите с палестинците, които искат източната част на града за столица на жадуваната от тях държава. Но това е недостатъчно, смятат дипломати и наблюдатели във Вашингтон, които и досега бяха скептични за шансовете за успех на правителството на Тръмп. Сега вече повечето са убедени, че тези шансове са сведени до нула.
 
Според Илан Голденберг американският президент трябваше да обяви решението си в рамките на предложение за глобален мир. Той бърка, смятайки, че шокът може да се смекчи с неговата подкрепа за решение с "две държави", съвместно съществуване на Израел и Палестина.
 
Но този мирен план няма да е на масата поне преди началото на 2018 г., казват дипломатически източници.
 
"Всичко това потвърждава, че става дума още от самото начало за илюзия", казва Барбара Слейвън от Атлантическия съвет. Според нея дипломатическите усилия на Джаред Къшнър "са фасада, за да може Саудитска Арабия да оправдае сближаването си с Израел срещу Иран".
 
Засега това е всичко, което е излязло наяве от американската стратегия: подкрепа за израелско-саудитски съюз срещу общия враг Техеран.
 
Динамиката в региона "крие възможности", обяви в неделя 36-годишният Джаред Къшнър в едно от редките си публични изказвания. Страните от Близкия изток "следят внимателно регионалните заплахи и аз смятам, че искат Израел, техният традиционен враг, да се превърне в естествен съюзник за тях", добави Къшнър, който установи тесни връзки с младия саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман.
 
Всъщност " е налице промяна в тона" между двата съзника на Вашингтон, смята Елиът Ейбрамс от Съвета за външни отношения, "макар че не се говори официално за промяна".
 
И напълно основателно, каза дипломат, запознат с протичащите "тектонични размествания" в "новия Близък изток". Всякакво сближаване трябва да остане зад кулисите, защото всичко, което бъде казано публично, може да бъде използвано срещу Израел или Саудитска Арабия, добави той.
 
Американците са убедени, че възходът на влиятелния престолонаследник бележи поврат. Неотдавна той извика палестинския президент Махмуд Абас в Рияд, за да го притисне да се съгласи да сключи мир с Израел, подчерта Барбара Слейвън.
 
Но самият саудитски крал Салман предупреди Тръмп по въпроса за Ерусалим и осъди "опасната стъпка", която може да провокира "гнева на мюсюлманите".
 
Дали САЩ не поеха риска да се отдалечат от главния си коз? "Арабските правителства трябваше да изразят безпокойството си заради общественото мнение", посочва Елиът Ейбрамс, но това няма да промени съществено новото им отношение към Израел.
 
Дори и ако арабските порицания бъдат сметнати за "лицемерни", "Техеран отново ще изтъкне себе си като истинския защитник на палестинската кауза", посочва Барбара Слейвън. "Всичко това ще подсили позициите на Иран, които сътрудничеството със Саудитска Арабия има за цел да отслаби."
 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят