Тръмп, Русия, Сирия в прощалната реч на Оланд пред дипломатическия корпус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд предупреди новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че Франция ще остане надежден съюзник на САЩ, но ще взима самостоятелно решенията си, предаде Франс прес. Оланд направи това в последната си годишна реч пред дипломатическия корпус.

Френският лидер първо припомни приятелството на Франция със САЩ при управлението на Барак Обама. После отправи предупреждението си към Тръмп, когото обаче не спомена по име.

"Франция ще бъде винаги надежден съюзник на САЩ, но искам да подчертая също така, че Франция ще остане автономна в решенията си", каза той. Оланд добави, че Франция ще заема с присъщата ѝ свобода позиции по различни въпроси, които понякога може да се различават от американските. Президентът подчерта, че страната му ще остане непоколебима по въпроса за своята независимост и каза, че именно тази независимост я прави силна в света.

Оланд отправи предупреждение към приемника си на поста и по отношение на Русия. Той каза, че не е достатъчно да се повтаря непрекъснато, че трябва да се води диалог с Русия, за да се уреждат кризи като украинската и сирийската.

"Не е необходимо да се казва непрекъснато: "Трябва да говорим с Русия", тъй като ние не преставаме да говорим с Русия. Но проблемите не изчезват, когато само говорим за тях. Това би било толкова просто. Няма дипломация, която да разчита само на приказки. Има активна дипломация. Останалото е илюзия", заяви Оланд. Той допълни, че диалогът е важен, но трябва да се води, без да се правят отстъпки от интересите и принципите.

Пред дипломатите френският президент припомни, че Русия е партньор на Франция, тъй като между народите на двете страни имат отдавнашно приятелство и тъй като двете страни споделят общи интереси.

"Много пъти се срещах с Владимир Путин и разговарях с него за всички кризи. Никога не съм мислил, че е възможно да минем без Русия, когато става дума за намиране на изход от кризите", каза Оланд. Като пример той посочи споразумението за иранската ядрена програма и минските договорености за Украйна.

В речта си пред дипломатическия корпус Оланд засегна и сирийската криза. Той каза, че в преговорите за разрешаването ѝ трябва да участват всички страни от региона, имащи отношение към проблема. Преговорите трябва, според президента, да бъдат водени под егидата на ООН, но сирийският президент Башар Асад "не може да бъде решение на проблема със сирийската криза".

"Винаги съм твърдял, че в Сирия е необходимо да има политически преход. От този политически преход не трябва да се изключва никоя страна от региона и трябва да се говори с всички и на всички, в това число и с режима".

Оланд говори и за преговорите между израелците и палестинците, предаде Ройтерс.

В Париж в неделя ще има среща, на която ще се обсъжда близкоизточният мирен процес. В нея няма да участват нито израелците, нито палестинците. Оланд подчерта, че конференцията не цели да замени двустранните израело-палестински преговори за мир.

Споделяне

Още от Европа