Тръмп се определи като "изключително стабилен гений“, а Пелоси се била побъркала

Президентът на САЩ започва да търси корените на "руското" разследване

Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови нападки срещу председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Наблюдавам я отдавна. Тя не е същият човек. Побъркала се е", заяви Тръмп по време на изявление за пакет с помощи за американските фермери, засегнати от търговската война с Китай.

Президентът на САЩ направи това изявление няколко часа, след като снощи Пелоси постави под съмнение психическото му равновесие и призова семейството му да се намеси, отбелязва АФП.

Тръмп добави, че демократите го нападат ожесточено по политически причини, мислейки за изборите през 2020 г., като целят да навредят на него и на Републиканската партия. Самият той определи себе си като "изключително стабилен гений".

"Когато "изключително стабилният гений" започне да се държи по по-подхождащ на президент начин, ще се радвам да работя с него по проблемите на инфраструктурата, търговията и други теми", отговори в Туитър Нанси Пелоси.

Президентът в контраофанзива срещу демократите

Тръмп започва да търси корените на "руското" разследване, даде нареждане на разузнавателните служби да сътрудничат

Същевременно президентът на САЩ нареди на разузнавателните служби да сътрудничат на министъра на правосъдието Уилям Бар, който проучва събитията, довели до разследване на връзките между предизборната кампания на Тръмп и Русия, предаде Ройтерс.

"Днес, по искане и препоръка на министъра на правосъдието (и главен прокурор) на Съединените щати, президентът Доналд Тръмп нареди на разузнавателните служби бързо и изцяло да сътрудничат на разследването на министър Бар за подслушванията по време на президентската кампания през 2016 г.", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс, след като Тръмп публикува нареждането си. То също така разрешава на Бар да декласифицира всяка информация от извършваното от него проучване, която сметне за нужно.

Политическите наблюдатели във Вашингтон виждат в този ход на Белия дом опит да премине в контраофанзива срещу демократите, след като докладът на спецпрокурора Робърт Мълър не успя да докаже сговор между екипа на Тръмп и Русия. Сега Тръмп търси корените на събитията, довели до разследванията срещу него, убеден, че това е станало чрез тайните служби, следили президента по поръчка на администрацията на Обама, за да компрометират кампанията му, отбелязва Ройтерс.

В слово пред свои привърженици в Пенсилвания в понеделник президентът отново посочи, че се е заел с "пресушаване на блатото", т.е. с разобличаване на всички онези високопоставени личности, позволили си заради тясно партийни интереси да следят бъдещия президент. Той посочи и конкретни имена - Джеймс Коми - бившия шеф на ФБР, Джон Бренън - бившия шеф на ЦРУ, и Джеймс Клапър - бившия директор на националното разузнаване на САЩ. И тримата бяха критично настроени спрямо Тръмп.

От особен интерес за Тръмп са нарежданията, издадени чрез някакви неведоми съдебни процедури, разрешаващи да бъдат следени чуждестранни сили и техните агенти. Тръмп смята, че тези нареждания ще идентифицират онези, които стоят зад т.нар. "руско" разследване, което впрочем все още продължава във Вашингтон.

Миналия месец Бар, който бе назначен от Тръмп и е негов поддръжник, каза на слушания в Сената, че кампанията на Тръмп е била "шпионирана" от американските разузнавателни служби, макар че по-късно уточни, че неговите опасения се фокусират върху това имало ли е "нерегламентирано следене" на тогавашния кандидат-президент и неговия екип.

Самият Тръмп писа в Туитър тази сутрин, че "разузнавателните служби са били използвани срещу един Американски Президент... Това НИКОГА повече не трябва да се случва на един Президент".

Бар назначи един високопоставен федерален прокурор от щата Кънектикът да проучва произхода на "руското" разследване.

Председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф, който е от Демократическата партия, разкритикува в Туитър нареждането на Тръмп и каза, че президентът се опитва да използва правораздавателните органи и класифицирана информация за борба срещу политическите си противници.

Споделяне

Още от Свят