Тръмп се отказа от въпроса за гражданството в преброяването в САЩ

Тръмп се отказа от въпроса за гражданството в преброяването в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп се отказа от опита си да добави въпрос за гражданството към националното преброяване през 2020 г., предаде Ройтерс.

Той обаче нареди на федералните агенции да предоставят данни за гражданството на живеещите в САЩ на министерството на търговията, към което принадлежи службата по преброяването на населението.

"В резултат от днешния указ ще можем да гарантираме, че преброяването през 2020 г. ще даде ясен отчет колко граждани, колко хора без (американско) гражданство и колко нелегални лица има в Съединените американски щати", каза Тръмп в Белия дом.

Планът на Тръмп да добави въпроса с гражданството към преброяването удари на камък преди две седмици, когато Върховният съд го отхвърли.

Залозите са големи. От преброяването зависи раздаването на федерални субсидии на стойност 675 милиарда долара. Освен това то определя броя на местата на всеки щат в Камарата на представителите, отбеляза Франс прес.

С други думи добавянето на въпроса за гражданството може да накара между 1,6 и 6,5 милиона имигранти, особено тези без документи, да не участват или да излъжат във въпросника от страх да не бъдат открити от властите, казват експерти от службата по преброяването.

Споделяне

Още от Свят