Тръмп се среща с Меркел, която критикуваше непрекъснато миналата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон за първата си среща с американския президент Доналд Тръмп.

Срещата бе отложена с два дни заради снежните бури във САЩ. Меркел ще бъде приета в Белия дом в следобедните часове в петък, когато ще проведе разговор на четири очи с 45-тия американски президент.

По-късно Меркел ще се срещне с представители на различни фирми и стажанти. За вечерта е предвидена съвместна конференция между двамата лидери.

През по-голямата част от 2016 г. Тръмп критикуваше Меркел и я обвиняваше, че е "разрушила" Германия, като е допуснала огромен брой бежанци от Сирия. Нейното мото в отношенията ѝ с американския президент пък е "Да говорим един с друг, а не един за друг".

Това ще бъде първата среща на Тръмп и Меркел, лидерите на двете най-влиятелните западни страни в света. Белият дом обяви, че те ще обсъждат укрепването на НАТО, борбата с организацията Ислямска държава и намирането на решение на украинския конфликт. Всички тези въпроси се нуждаят от тясното сътрудничество между САЩ и Германия, отбелязва АП.

Срещата може да бъде повод за рестарт на отношенията между двете страни. При срещите с чужди лидери, откакто встъпи в длъжност, Тръмп се показа по-дипломатичен.

Миналата година, когато критикуваше Меркел, Тръмп каза: "Гледайте какво се случи на Ангела Меркел, за която винаги съм мислел, че е много добър лидер, преди тя да направи това. Аз не знам какво се обърка с нея. Какво се обърка? Ангела, какво се случи?". Тези думи Тръмп изрече миналия август на предизборен митинг във Вирджиния, критикувайки Меркел за миграционната ѝ политика.

Той разкритикува и сп. "Тайм", когато обяви Меркел за "личност на годината" за 2015 г., вместо да избере него. На предизборен митинг, Тръмп дори прибягна до името на Меркел като нападка срещу противничката си Хилари Клинтън, за която каза, че искала да бъде "Американската Ангела Меркел".

Но все пак Тръмп изказа и респект към германския лидер. Когато през септември го попитаха в телевизионно интервю на кой световен лидер се възхищава, президентът отвърна, че се възхищава на Ангела Меркел.

Споделяне

Още от Свят