Тръмп смята да ореже драстично финансирането на ООН

Тръмп смята да ореже драстично финансирането на ООН

Администрацията на президента Доналд Тръмп подготвя укази, които ще проправят пътя за драстично намаляване на ролята на САЩ в ООН и в други международни организации, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Единият указ предвижда да се спре американското финансиране за агенции на ООН или международни организации, ако те не изпълняват определени критерии.

В "черния списък" ще се окажат организации, в които е предоставено пълноправно членство на Палестинската автономия или на Организацията за освобождение на Палестина или пък такива, които подкрепят програми за финансиране на аборти или дейност, която е в нарушение на санкциите срещу Иран или Северна Корея.

Проектоуказът освен това предвижда да се прекрати финансирането на всяка организация, "която е контролирана или съществено повлияна от каквито и да е страни, подкрепящи тероризма", или е обвинявана за преследване на маргинализирани групи или други системни нарушения на човешките права.

Планира се съкращаване с 40 процента на американското финансиране на ООН и на други организации.

От проекта не става ясно дали намерението е вноската на САЩ във всяка отделна международна агенция да бъде намалена с 40% или по отношение на цялостния бюджет.

Указът предвижда създаването на комисия, която да проучи евентуалните съкращения на вноските за всяка една организация или агенция.

На комисията ще се препоръча при съкращенията да обърне по-специално внимание на мироподдържащите операции, на Международния наказателен съд и на помощта за страни, които се противопоставят на важни решения на САЩ.

Ако президентът Тръмп подпише указите, съкращението на американското финансиране ще засегне драстично работата на агенции на ООН, които разчитат на милиарди долари годишна помощ от САЩ.

Вторият указ, "Мораториум върху нови многостранни споразумения", предвижда да се разгледат всички настоящи или подготвяни споразумения с повече от една държава и да се даде препоръка от кои преговори или споразумения САЩ би трябвало да се оттеглят.

Прегледът се отнася само за многостранни споразумения, които "не са пряко свързани с националната сигурност, екстрадицията или международната търговия", но не е ясно кои области остават извън тези ограничения.

Така например Парижкото споразумение за климата или други споразумения, свързани с околната среда, засягат търговски въпроси, но потенциално могат да се окажат в обхвата на предлагания мораториум.

В обяснителната част към указа се споменават две споразумения, които да бъдат прегледани: Конвенцията за елиминиране на всички форми на дискриминация срещу жените и Конвенцията за правата на детето.

Подготвените укази показват, че Тръмп възнамерява да изпълни предизборното си обещание за оттегляне на САЩ от международни организации, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Той изпитва огромен скептицизъм към ООН и Парижкото споразумение за климата.

Прекратяването на финансирането за агенции на ООН, в които е допуснато пълноправно участие на Палестинската автономия, вече е уредено със закон в САЩ. В мандата на бившия президент Барак Обама страната съкрати финансирането за ЮНЕСКО, след като организацията прие Палестина за свой пълноправен член.

САЩ осигуряват около една четвърт от общото финансиране на мироопазващите операции на ООН, които понастоящем са повече от десет – в Европа, Африка, Южна Америка, Близкия Изток и Азия. Операцията в Южен Ливан отговаря пряко на израелския интерес за защита на северната граница на страната, макар че проектоуказът оправдава орязването на парите със защита на интересите на Израел, пише "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?