Тръмп вдига санкциите срещу Русия в замяна на намаляване на ядрените оръжия

”НАТО е остаряла организация, но все още много важна”

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат отменени, в замяна на споразумение за намаляване на ядрените въоръжения с руския президент Владимир Путин.

В интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд" Тръмп разкритикува Русия за намесата ѝ в гражданската война в Сирия, описвайки действията на Москва като "много лошо нещо", довело до "ужасна хуманитарна ситуация".

Според Тръмп обаче американският президент Барак Обама е пропуснал възможността да повлияе върху ситуацията в Сирия и вече е премината точката на необратимост.

В отговор говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че Кремъл ще коментира едва след официалното встъпване на Тръмп в длъжност.

Песков отговори отрицателно на въпрос дали в момента се водят преговори със САЩ за съкращаване на ядрените потенциали. Той напомни думите на Путин, че въпросът за санкциите не е в дневния ред на Русия.

"Русия не е била инициатор на тези санкции и не възнамерява да поставя този въпрос в контактите си с други държави", каза говорителят на Кремъл.

Германският финансов министър предупреди Тръмп за световната търговия и Русия

Волфганг Шойбле, един от най-влиятелните германски политици, предупреди за заплахите от протекционистиките политики и агресивния начин, по който Русия се опитва да подкопава западните демокрации. Германският финансов министър изтъква в интервю за американския в. "Уолстрийт джърнал", че има риск от разрив между избрания президент на САЩ Доналд Тръмп и един от най-важните европейски съюзници на Америка.

Още

НАТО е остаряла организация

В същото време той каза, че в НАТО има проблеми и че Алиансът е остаряла организация, защото не е осигурила защита от тероризма.

"Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав", заяви той.

Той обаче допълни, че все пак НАТО е много важна за него. Той отново заяви, че много от членовете на Алианса не плащат това, което би трябвало да плащат, което, според него, е несправедливо спрямо САЩ.

По-късно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че НАТО е разтревожена от изявлението на Тръмп.

"Изявленията на Тръмп, който смята НАТО за остаряла, бяха посрещнати с безпокойство", заяви Щайнмайер след разговор с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, преди да започне срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

"Ще видим какви ще бъдат последиците за американската политика. Тези думи са "в противоречие с казаното от (бъдещия) американски министър на отбраната при изслушването му във Вашингтон само преди няколко дни", добави министърът.

Тръмп още има доверие на Меркел

Новоизбраният американски президент разкритикува и германския канцлер Ангела Меркел, като заяви, че тя е допуснала "катастрофална грешка" с политиката, позволила на един милион мигранти да влязат в Германия.

Той каза още, че засега има доверие на Путин и германската канцлерка Ангела Меркел.

"Преди всичко имам доверие и на двамата, но ще видим колко дълго ще продължи това. Възможно е то въобще да не продължи дълго", заяви той.

По-късно в понеделник говорителят на Меркел Щефен Зайберт каза, че канцлерката смята да работи тясно със следващия президент на САЩ Доналд Тръмп въпреки критиката му към нея за начина, по който е подходила към бежанската криза.

Меркел е прочела с интерес интервюто на Тръмп за вестниците "Таймс" и "Билд", каза Зайберт.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че е трудно да се добие ясна представа за политиката на Тръмп заради противоречията в негови изказвания в интервюта и в Туитър.

"Ще видим каква е действителната му политика след като встъпи в длъжност в петък", каза той.

И други страни може да последват Брекзит

Тръмп коментира и излизането на Великобритания от ЕС, като заяви, че Брекзит ще се окаже "голямо нещо" и че други европейски страни може да последват примера на Лондон.

Той каза, че ще назначи своя зет Джаред Къшнър за посредник в близкоизточния мирен процес и призова Великобритания да наложи вето на каквато и да е нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която е критична към Израел.

Тръмп определи ядрената сделка с Иран като "едно от най-лошите споразумения", сключвани някога.

Той не изключи възможността да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят