Тръмп за пръв път ангажира САЩ с взаимната отбрана в НАТО

Американският президент похвали Румъния за увеличението на военните разходи

Клаус Йоханис и Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път заяви, че е "абсолютно ангажиран" с член 5 от договора на НАТО, съобщиха световните агенции.
 
Досега той не беше потвърдил изрично ангажимента си към принципа на алианса за взаимна отбрана, включително в речта си на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец.
 
"Аз ангажирам Съединените щати с член 5", заяви Тръмп на обща пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис в Розовата градина на Белия дом.
 
"Със сигурност ние сме там, за да защитаваме, и това е е една от причините, поради които искам хората да гарантират, че ще имаме много, много силна мощ, като плащат такива пари, каквито са необходими, за да имаме такава сила. Но да, абсолютно, аз съм ангажиран с член 5", каза Тръмп.
 
"НАТО се основава на ценности, но в крайна сметка е военен алианс", заяви Йоханис.
 
Тръмп го похвали за лидерството на Румъния, която е увеличила военните си разходи.
 
"Надяваме се, че останалите наши съюзници от НАТО ще последват Румъния в изпълнението на финансовите си задължения, като плащат справедливия си дял от цената на отбраната", каза президентът на САЩ.
 
"Благодарение на нашите действия парите започнаха да се стичат в НАТО. Другите страни започват да осъзнават, че е време да плащат и те го правят, много съм горд от този факт", каза Тръмп. 
 
"НАТО е най-силният алианс, който някога е виждала Земята, и ние искаме да го запазим такъв, затова трябва да разходваме пари за целите на отбраната. Това означава да си член на алианса, всеки трябва да плаща - това се нарича споделяне на бремето и аз съм напълно съгласен с това, г-н президент", каза Йоханис, цитиран от ДПА.
 
Тръмп не уточни от кого трябва да се защитава НАТО, въпреки че беше запитан "дали споделя мнението за Русия като заплаха за мира и сигурността в региона" и вместо него румънският гост трябваше да отговори на въпроса дали европейските съюзници на САЩ са разтревожени от тази заплаха. 
 
"Всички се тревожат, но тревогата трябва да води до готовност", каза Йоханис. 
 
"Според мен ние трябва да постъпваме много просто, ясно и откровено, когато говорим за Русия и с Русия. По мое мнение ни е нужен диалог, но от друга страна, както решихме всички заедно в НАТО, ни е необходимо и силно възпиране. И това съчетание между възпиране и диалог трябва да води до такова решение, което да е възможно за всички страни", заяви румънскят президент, цитиран от ТАСС.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?