Трансферният удар на Левски или абсурдът на БГ-футбола

Трансферният удар на Левски или абсурдът на БГ-футбола

Предизвикващият усмивки "трансферен удар" на Левски с продажбата на четирима футболисти на руския гранд Рубин намигна за пореден път към приликите между родния футбол и творчеството на Бекет и Йонеско.

"Трансферен удар" за 4 млн. долара

В навечерието на дербито с ЦСКА спортните медии съобщиха, че са научили за сензационен трансфер на четирима футболисти на Левски - Живко Миланов, македонеца Дарко Тасевски, бразилеца Зе Соареш и мороканеца Юсеф Рабех.

Ексклузивната новина бе потвърдена официално от Герена –футболисти няма да могат да играят срещу армейците, защото ще пътуват до Москва, за да бъдат уредени трансферите им в руския Рубин. За четиримата "сините" щели да вземат 4 млн. долара.

Междувременно представители на Рубин официално заявиха, че не проявяват интерес към "перлите" на българския тим. Твърденията на руснаците обаче не бяха коментирани от ръководството на Левски и четиримата футболисти заедно с финансовия директор Константин Баждеков заминаха за Русия.

В неделя ЦСКА унижи Левски с 2:0 при пълно превъзходство на терена. Трета поредна загуба за сините футболисти - след 1:2 от Локо Сф и 0:1 от Виляреал в мач от груповата фаза на Лига Европа.

По същото време стана ясно, че сочените за сигурни трансфери на Миланов, Тасевски, Зе Соареш и Юсеф Рабех няма да станат. Впоследствие "сините" обявиха, че "някакси" са били измамени, че са получили фалшива оферта, на която са се хванали.

Собственикът и президент на клуба Тодор Батков, чиято оставка е блян за синята агитка от месец и повече, не коментира темата.

Версиите

Версиите за "измамения" Левски варират от акция на азиатското черно тото, до брилянтна операция – отмъщение на ЦСКА за отнетия преди година лиценз.

Други версии споменават вътрешни конфликти в Левски, тайни финансови операции и т.н..

Въпреки всичко обаче остава абсолютно необяснимо как ръководството на Левски е допуснало да бъде "преметнато" толкова лесно. Още повече, че, както коментираха анализатори, подобни милионни трансфери се договарят на високо клубно равнище, нерядко и между самите президенти.

Единственото, което може да се твърди в момента със сигурност, е, че "отборът на народа" е забравил феновете си и е решил, че може да мине без обяснения.

Докато производителността на версии по случая нараства, Националната агенция за приходите обяви, че очаква от футболните клубове общо 7. 8 млн. лв. неплатени данъци и лихви, като над 2 млн. лева укрити данъци са на сметката само на един клуб. Конкретно име не се посочва.

Разкритията на данъчната администрация, които не са изненада за нито един фен на българския футбол или читател на книгите за БГ-мафията, вече се предадени на прокуратурата, като се очакват и първите пресконференции на държавните обвинители.

Футболът не е непозната тема за тях, след като миналата година разясняваха за далаверите на Александър Томов, бившия президент на другия голям български тим - ЦСКА. Тогава, малко след пресконференциите на прокурорите, Томов се кандидатира за депутат. Някой черногледи наблюдатели на родния футбол пък очакват сега Томов да се включи в обясненията за случващото се в Левски преди Батков.

Докато президентът на "сините" до момента не е коментирал скандала по никакъв начин, като говорител по темата се изявява бившият собственик - спорният израелски бизнесмен Майкъл Чорни. Според него Левски е жертва на "международна мрежа за измами, професионални мошеници, които са действали по всички правила на тази игра".

"Не само в Левски, но и в целия футбол в България положението е тежко. Именно затова ръководството на отбора е взело решение да приеме офертата на Рубин. За съжаление обаче пред тях са били не истински ръководители на руския клуб, а професионални мошеници, които са действали по всички правила на тази игра", разясни Чорни.

Не е ясно защо изгоненият преди години от България бизнесмен се ангажира с позиция, след като официално адвокат Батков изкупи акциите му в клуба.

Освен мълчанието на Батков прави впечатление и липсата на каквато и да е позиция или коментар от страна на Българския футболен съюз. Макар и вътрешен въпрос на Левски, случаят е удар по целия български футбол.

Споделяне

Още по темата

Още от България