"Трансперънси Интернешънъл": България е на 77-мо място в света по индекс на корупция

"Трансперънси Интернешънъл": България е на 77-мо място в света по индекс на корупция

Международната организация "Трасперънси интернешънъл” публикува ежегодния си доклад за състоянието на корупцията по света – Индекс за възприятието на корупцията 203. В него България се нарежда на 77 място от 177 държави, с 44 точки. Страната ни запазва позицията си с тази от миналата година.

В документа се казва, че всяка държава с под 50 точки има сериозен проблем с корупцията.

Отново само Гърция е с по-лоши показатели в групата държави от ЕС. Съседната ни държава, обаче е похвалена за бързо подобряване (с 4 пункта от миналогодишния индекс 36) и няколкото съдебни процеса срещу високопоставени служители. За България в тази част от текста няма и дума.

Всички страни в района (без Гърция) са с по-добри резултати от българските: Румъния е 69-та в света с индекс 43, Сърбия (72/42), Македония и Черна гора (67/44), Босна и Херцеговина (72/42), а най-добре е бившата югорепублика Словения (43/57), която отдавна предпочита да се определя като централноевропейска държава. Съседна Турция е на 53-то място в света с индекс 50.

Бизнесът и експертите смятат, че в ЕС най-малко корупция има в Дания. При 100 единици от CPI за най-чиста държава тя получава 91, което ѝ отрежда и първо място в света, споделено с Нова Зеландия. Следват я Финландия (3), Швеция (3), Норвегия (5), Швейцария (7) и Холандия (8) - всичките в Топ-10 на света и индекс над 83 единици.

Близо една четвърт от 28-те държави в съюза обаче са с показател под 50 и сред тях две от тях са от т.нар. развити икономики - Италия и Гърция.

"Европейската политическа и икономическа криза навлезе в петата си година и има малко признаци за оптимизъм", пишат авторите на доклада. Като цяло ЕС може да бъде описан с една дума - стагнация с растяща безработица и липса на доверие към управляващите. Корупционните скандали продължават да бушуват от Франция през Испания до Чехия и карат хората да вярват, че корупцията е в сърцето на кризата за някои от най-богатите държави в света, допълват от международната организация "Трансперънси интернешънъл".

Вероятно под натиск от Брюксел е подобрила положението си Хърватия, където по-рано тази година осъдиха и вкараха в затвора за корупция бивш премиер и няколко висши официални лица. Тя е на 57-мо място в света с индекс 48.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?