Трасето на "Черно море" още неясно, Гагаузов гласи концесия за март

Трасето на "Черно море" още неясно, Гагаузов гласи концесия за март

През март следващата година ще може да се пристъпи към сключване на контракт за магистрала "Черно море", ако се приеме варианта за концесионирането ѝ, заяви в петък министърът на регионалното развитите и благоустройството Асен Гагаузов, който бе на посещение в Провадия.

В същото време от думите на министъра стана ясно, че все още не е готов идейният проект за  трасето на магистралата, без който няма как да стартира процедура за отдаване на пътя на концесия срещу дострояването му.

В момента за автомагистрала "Черно море" се уточнява избягването на Аспарухов мост при влизането във Варна, каза Гагаузов. Той допълни, че се търси най-добрият и удачен начин за свързване на този аутобан с магистрала "Хемус".     

Гагаузов съобщи още, че е възможно да се предприеме преместване на пътя от Варна до Златни пясъци, ако движението на земята при свлачището "Трифон Зарезан" не затихне, за да започнат дейностите по укрепването му.  Работата там може да почне след уточняване на процедурата, има заделени средства, каза регионалният министър.

Евентуалното преместване на пътя трябва да бъде решено от проектантите, ще бъде необходимо и съгласието на общината. Този проблем не е на министерството, а на общината, каза Гагаузов.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по предоставянето на заем от 100 милиона евро за около 100 свлачища в страната, но първо трябва да се уточнят обектите за финансиране, каза още Гагаузов. В същото време той посочи, че все още не  е направено официално запитване за този заем.

Споделяне

Още от Бизнес