Тръст за демокрация на Балканите ще подпомага развитието на гражданското общество в региона

Във Вашингтон беше обявено създаването на нов Тръст за демокрация на Балканите, съобщи "Дойче веле". Неговата дейност ще се финансира с 25 милиона долара, осигурени от няколко държавни и частни американски институции.

Той ще започне дейността си през лятото и централата му ще бъде в Белград. Организацията ще насърчава на демократичното управление в Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора и Румъния.

Директор на "Тръст за демокрация на Балканите" ще бъде сръбският специалист по международни отношения Иван Вейвода. Инициативата за създаването на тази институция е на фонда "Маршал" във Вашингтон, който участва в нея с дарение от 10 от общо 25 милиона долара, предвидени за нейното осъществяване.

Другите дарители са Агенцията за международно развитие на Съединените щати, която участва с 10 милиона долара, и частната филантропска фондация "Чарлз Стюард Мод", която дарява 5 милиона долара.
Административните разходи на новия Тръст за демокрация ще бъдат поети от инициатора на идеята фонда "Маршал", създаден през 1972 г. с дарения от Германия, който смята за своя мисия разширяването на трансатлантическото сътрудничество и разбирателство.

Цялата сума от 25 долара, предвидени за дейността на тръста, ще бъде употребена за грантове, като годишният им размер ще бъде до 2 милиона долара. Те ще бъдат насочени към подпомагане на инициативи на граждански сдружения, недържавни организации, местни и регионални органи на управление, образователни институции и медии, които се занимават с подобряване на връзките между гражданството и правителствата в отделните държави.

Някои от грантовете ще подпомагат междудържавни инициативи за развитие на гражданското общество и политическата култура на Балканите. Дейността на Тръста за балканска демокрация през първите 10 години ще бъде финансирана главно от сумата, отпусната от Агенцията за международно развитие.

След това тръстът ще използва средствата, дарени от фонда "Маршал" и от фондацията "Мод". Предвижда се получаването на допълнителни дарения, веднага щом новата организация започне работа. Президентът на фонда "Маршал" Грег Кенеди мотивира създаването на Тръста за демокрация на Балканите с необходимост да се подпомогне сложният преход на държавите от Югоизточна Европа от комунизъм към демокрация.

Преди всичко, каза при обявяването на проекта той, целта е да се помогне на тези държави да постигнат демократичните стандарти, изисквани за членство в НАТО и ЕС. В церемонията по обявяването на инициативата участваха и главният администратор на Агенцията за международно развитие на Съединените щати Андрю Насилс и президентът на фондацията "Мод" Уилям Уайт.

Партньорите, които финансират Тръста за балканска демокрация, смятат, че неговото създаване в момент, в който Румъния и България са на път да станат членки на НАТО, ще насърчи и тях и другите държави от Югоизточна Европа в процеса на квалифициране за членство в ЕС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?