Траурна церемония в Москва за екипажа на "Колумбия"

Съвместните програми на Международната космическа станция ще бъдат продължени независимо от всичко, заяви заместник-генералният директор на руската космическа агенция "Росавиакосмос" Николай Мойсеев на траурната церемония, която се състоя в Центъра за управление на полетите край Москва в памет на загиналия екипаж на американската совалка "Колумбия".

Американските астронавти, намиращи се в Звездното градче, са изразили желание да останат в Русия и да продължат подготовката си за полети до Международната космическа станция, заяви на церемонията техният ръководител Кенет Кокрел. Основната задача на космическата общност сега е на всяка цена да запази станцията в пилотиран режим, заяви Михаил Синелшчиков, началник на управление "Пилотирани програми" в "Росавиакосмос".

При консервация рязко пада ефективността на работата и прекалено много сили и средства отиват за размразяването ѝ, обясни руският космонавт Павел Виноградов, дубльор на командира на следващата експедиция до МКС. Според Синелшчиков при сегашната ситуация "Росавиакосмос" и НАСА ще се ориентират към пилотирано обслужване на станцията с руските технически средства.

Космическата общност в тази трагична ситуация доказа, че е едно сплотено семейство, заяви американският посланик в Москва Александър Вершбоу, който присъства на церемонията заедно с израелския шарже д'афер Аркадий Милман.

В Токио премиерът Джуничиро Коидзуми днес обеща, че Япония ще продължи да изпълнява задълженията си по изграждането на станцията. "Япония е длъжна да окаже съдействие в международното сътрудничество и да помогне за преодоляването на това трагично събитие", заяви той.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?