Треб почете жертвите на заложническата драма

Франция ще отбележи с национална церемония геройствата на загиналия жандармерист герой Арно Белтрам

Френският град Треб се събра в неделя на литургия в памет на четирите жертви на ислямисткия стрелец в заложническата драма от петък. Жандармеристът Арно Белтрам, който загина, спасявайки живота на един от заложниците в супермаркета, ще бъде почетен като национален герой на церемония, чиято дата ще бъде обявена по- късно, съобщиха от Елисейския дворец след края на заседание по отбраната, свикано след най-.тежката джихадистка атака във Франция, откакто президент е Еманюел Макрон.

Френският президент обяви, че жандармеристът е загинал като герой. Освен това той поиска от префектите, представляващи държавата в департаментите, да свикат тази седмица представители на службите, отговарящи за следенето на радикализираните лица. Според министерството на вътрешните работи целта е да се припомнят инструкциите за бдителност след атентата.

Службата в памет на загиналите в Треб събра жителите на градчето, които бяха разтърсени от
инцидента. Много от тях поставиха цветя пред супермаркета, където загинаха трима от неговите посетители и Белтрам.

25-годишният извършител на атентата в петък Редуан Лакдим се е обявил за "войник" на Ислямска държава, която пое отговорност за нападението. Министърът на вътрешните работи Жерар Колон съобщи, че той е бил следен от разузнавателните служби, но е било сметнато, че не се е радикализирал, припомня АФП.

Представител на френската съдебна власт е съобщил, че в супермаркета в Южна Франция, са били открити три самоделни взривни устройства. Освен това са намерени и пистолет и ловджийски нож. Не е ясно дали те са били използвани от нападателя, който бе застрелян от полицията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази в събота вечерта подкрепата си за жертвите на извършения атентат. В Туитър той осъди действията на нападателя и на всеки, който би му оказал подкрепа. "Ние сме с вас, Емануел Макрон", написа Тръмп.

Очаква се президентите на Франция и на САЩ да се срещнат на 24 април във Вашингтон, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят