Треска за запасяване в новите страни от ЕС

Пазарски колички, пълни с пакети сол. Супермаркети, останали без захар. Треска за ориз. Макарони на палети.

През последните седмици десетки хиляди хора се запасяват с основни хранителни продукти в някои части на Източна Европа. За по-възрастните, които помнят лошото старо време на комунизма, това изглежда като връщане в миналото.

Тогава, в миналото, петилетният план, чрез който се правеха опити да се задоволят потребностите според нуждите в твърде далечна перспектива, понякога водеше до дефицити, предизвикващи дива надпревара за ориз, захар, сланина и други продукти.

Плановата икономика обаче отдавна е мъртва, а някои от нейните жертви бележат изключителен напредък. Унгария, Словения, Словакия, Чехия, Полша, Латвия, Литва и Естония - всичките бивши съветски сателити - ще се присъединят към Европейския съюз на 1 май заедно с Кипър и Малта.

С предстоящото членство купувачите се тревожат от вдигането на цените, а не от дефицити. Но крайният резултат е същият: пазарувай до изнемога за най-основното.

Унгарският всекидневник Непсабадшаг обяснява "треската за запасяване" с "рефлексите, останали от старото социалистическо време на икономиката на недоимъка" или с "математическа пресметливост, която да контрира очакваното увеличение на цените след 1 май".

Все пак не всички бивши комунистически страни са засегнати от тази треска. В Унгария например не се съобщава за мания за пазаруване, вероятно защото цените от месеци са "европейски".

В съседна Словакия обаче очакват цените на ориза и други основни хранителни стоки да се повишат до 25 на сто, след като бъдат въведени митата на ЕС. Това, както и рекламите на супермаркетите, възползващи се от тези страхове, събудиха рефлексите от комунистическите времена да се пълнят пазарските колички до горе.

В супермаркет в центъра на Братислава Павел Сутка, охранител, беше в отчаяние. "Мисля, че закъснях. Цената вече е вдигната", каза той, оглеждайки рафтовете, пълни с пакети от 1 кг захар за 29.90 крони (0.88 щатски цента) - увеличение с около 15 процента в сравнение с преди няколко седмици.

Подобни страхове се изказват и в Чешката република. Либор Мартон, директор във фирмата Лагрис за внос и пакетиране на ориз, заяви, че търговците поръчвали пет-шест пъти повече от обичайните количества на върха на треската за ориз преди няколко седмици. "Обичайните ни месечни доставки изчезваха за седмица", каза той.

Захарта и солта бяха неотдавна лелеяните стоки в балтийските републики. В Полша пък една търговска верига наложи временни ограничения за захарта от 10 кг на купувач.

В естонската столица Талин компанията за продажби на захар на едро Хаяс съобщи, че е продала 2000 тона през март, което е 4 пъти повече от средните месечни продажби.

"Хората се страхуват, че цените ще се вдигнат, когато Естония се присъедини към ЕС. И са прави", каза Владимир Марченов, един от директорите в Хаяс.

В Латвия миналия месец имаше подобни преживявания за едра сол за туршии, след като руски телевизионен канал, гледан в провинцията, направи невярното съобщение, че такава сол няма вече да се продава по здравословни причини, след като страната стане членка на ЕС.

"Изумително е", възкликна Хенриис Фогелс, директор на Кеско фудс, разказвайки как някои клиенти излизали от магазините с повече от 50 кг сол. "Не знам какво ще правят с всичката тази сол", добави той.

Споделяне

Още от Свят