Трети ден заразените руснаци растат с над 10 хиляди

Премиерът се чувства общо взето нормално и се лекува, каза говорителят на Кремъл

Трети ден заразените руснаци растат с над 10 хиляди

За трети ден броят на заразените с  Covid-19 в Русия нараства с над 10 хиляди души, но в последните два дни има леко намаление на новите случаи. Във вторник към обявените регистрирани болни са прибавени още 10 102 случая, за денонощие са починали нови 95 пациента и така броят им вече е 1451, предадоха руските агенции.

Столицата Москва продължава да е най-засегната. Отново повече от половината нови заразени са от тях. Общо в страната диагностицираните с коронавирус в страната са 155 370, а в Москва са 80 115.

Властите свързват ръста на новите случаи с увеличеното тестване на хората. Вече са проведени над 4.4 млн. лабораторни изследвания на коронавирус, само за последното денонощие са около 157 хиляди.

От новите случаи 49.1% не са имали клинични проявления на болестта и са открити само благодарение на тестовете, съобщават от руския оперативен щаб.

От московския такъв допълват, че докато броят на изследвания се увеличава, приетите в болница остават на същото ниво като преди. Това свидетелства, че успяваме да намалим риска от разпространението на инфекцията и не да не се допускат тежки последствия от вируса за пациентите, посочват от щаба.

Главният пулмолог на руското здравно министерство Сергей Авдеев каза, че страната все още е далеч от излизането на платото на заболяването.

До 11 май, включително, в страната по решение на президента Владимир Путин действа режим на неработни дни и гражданите са длъжни да се самоизолират. В Москва и Подмосковието действа пропускателен режим, а в другите региони е задължително носенето на маски на обществени места.

На 6 май се предвижда Путин да проведе правителствено съвещание, на което да се обсъди смекчаване на ограничителните мерки в страната. Възможно е обаче и те да бъдат затегнати, ако гражданите не са дисциплинирани и нарушаван режима на самоизолация.

Руският премиер Михаил Мишустин, заразен с коронавируса, се чувства общо взето нормално и лечението му протича според изготвения план. Това съобщи прессекретарят му Борис Беляков. Министър-председателят активно общува с колегите си по телефона, добави той.

За изпълняващ длъжността е назначен първият вицепремиер на Русия Андрей Белоусов.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" към вторник сутринта в света от Covid-19 вече са починали 251 365 души, потвърдените случаи на заразата са 3 582 469, а излекуваните са 1 162 538 болни.

Споделяне

Още от Коронавирус