Трети заместник ще има министърът на икономиката

Трети заместник ще има министърът на икономиката

Трети заместник ще има министърът на икономиката Емил Караниколов. Това реши Министерският съвет с промяна на устройствения правилник на ведомството, съобщи правителствената информационна служба.

Към момента неговото име не е ясно. Предстои премиерът Бойко Борисов да го назначи на поста, а спекулациите са, че той ще бъде от квотата на ВМРО.

В момента Караниколов има двама заместници. Единият е Александър Манолев от квотата на ГЕРБ, а другият е Лъчезар Борисов, който запази поста си от служебния кабинет на Огнян Герджиков и публично не е обявявано от коя квота е.

Тъй като Законът за администрацията не позволява увеличаване на общата численост на служителите в министерството, разширяването на политическия кабинет на Караниколов с още едно зам.-министерско място ще стане за сметка на едно място в дирекция "Финанси и управление на собствеността", става ясно от правителственото съобщение.


В него е посочено още, че заместник-министърът ще подпомогне министъра при осъществяването на политическата програма на правителството в областта на икономиката, при разработването на проекти на нормативни актове и при изпълнението на многофункционалните му правомощия.

Очакванията са третият заместник на Караниколов да поеме управлението на язовирите.

Към Министерството на икономиката са множество агенции и ведомства. Под неговата шапка са Комисията за защита на потребителите, Българската агенция за инвестиции и Българската служба за акредитация, Българският институт по метрология, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържища, Патентното ведомство, както и Центърът на промишлеността в Москва.

Министерството на икономиката отговаря и за много държавни дружества като ББР, ДКК, ВМЗ, "Кинтекс" и "Авионамс", както и други предприятия с атрактивни имоти и бизнес в различни сфери - от кисело мляко, вино и розово масло до бивше летище.

Споделяне

Още от Бизнес