Три български кинотворби наградени на филмфеста в Триест

"Лейди Зи", "Георги и пеперудите" и "Живот със София" спечелиха награди на Седемнайсетия международен кинофестивал в Триест, съобщиха от "София филм фест" (СФФ), откъдето трите продукции тръгнаха по света.

"Лейди Зи" на режисьора Георги Дюлгеров, с продуцент "БъРъ филм", получи наградата на CEI (Централноевропейската инициатива) за "реалистичното и същевременно поетично представяне на съвременния живот в България".  Наградата е 2500 евро и се присъжда на най-добрия филм в трите фестивални секции - игрална, документална и късометражна, за най-добро представяне на съвременността и диалога между културите.

"Георги и пеперудите" на режисьора Андрей Паунов и продуцента Мартичка Божилова спечели наградата на публиката за най-добър документален филм, а "Живот със София" на Светла Цоцоркова - специалната награда на журито за късометражен филм.

"Лейди Зи" беше представен за първи път на закрита прожекция на СФФ-2005 година. Филмът завоюва редица престижни международни награди - голямата награда "Сърцето на Сараево" на Международния кинофестивал в Сараево, награда на публиката за най-добър филм - Монреал-2005, голямата награда "Златна Афродита", наградата за най-добра женска роля - на Анелия Гърбова, и наградата на българската филмова критика на фестивала "Любовта е лудост". Наскоро беше отличен с годишната награда на Националния филмов център (НФЦ) за най-добър български игрален филм.

"Георги и пеперудите" е носител на най-престижната награда за документално кино - "Сребърен вълк", Амстердам-2005, и годишната награда на НФЦ за най-добър български документален филм.

"Живот със София" спечели наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на СФФ-2004.

Споделяне

Още от България