Три български пиеси са номинирани за ″Аскеер″ за драматургия

Три български пиеси са номинирани за ″Аскеер″ за драматургия

Три пиеси са номинирани за тазгодишната награда ″Аскеер″ за съвременна българска драматургия. Това са "Изход" от Йоана Мирчева, "Закачане" от Неда Соколовска и "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, съобщиха организаторите от театър "Българска армия" на пресконференция във вторник.

За наградата се състезават пиеси, поставени за пръв път между 1 април 2017 г. и 31 март 2018 г. И през изминалата година тенденцията театрите да залагат на български автори се запазва - броят на премиерните спектакли е 18, като 10 от тях са осъществени в столицата и 8 из страната.

Журито, отсяло номинираните пиеси, е в постоянен състав от 20 души, сред които писатели, философи и театрали като Георги Господинов, Ивайло Знеполски, Иван Добчев, Елин Рахнев.

Избраните пиеси са постановки на театъра на Нов български университет ("Изход", под режисурата на Гергана Димитрова), театър "София" ("Закачане", Неда Соколовска) и Народния театър ("Цветът на дълбоките води", режисиран от Бойка Велкова).

Трите текста ще се появят в годишника на "Аскеер" за нова българска драматургия, който излиза в деня на церемонията. По традиция номинациите за текст се обявяват преди други категории. Двадесет и осмите награди за постижения в театралното изкуство "Аскеер" ще бъдат връчени на 24 май.

Това е 28-то издание на националните награди за постижения в театралното изкуство "Аскеер".

Споделяне

Още от Общество