Три четвърти от британските компании обмислят преместване в друга страна от ЕС

Доверието на британския финансов сектор се е понижило още след Брекзит

Три четвърти от британските компании обмислят преместване в друга страна от ЕС

Три четвърти от британските компании обмислят да преместят дейността си извън страната, след като британците решиха да напуснат ЕС, сочи публикувано в понеделник проучване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата е направена от Кей Пи Ем Джи (KPMG) сред 100 британски ръководители на компании, чиито приходи са между 100 милиона британски лири и 1 милиард британски лири (130 милиона долара и 1,3 милиарда долара).

Според допитването 86 процента от анкетираните са сигурни в перспективите за растеж на компаниите си, а 69 процента са сигурни в перспективите за растеж на британската икономика през идните три години.

Обаче 76 процента отбелязват, че обмислят да преместят централите си или дейността си извън Великобритания заради Брекзита.

По думите на британския ръководител на Кей Пи Ем Джи Саймън Колинс над половината от главните изпълнителни директори са на мнение, че възможностите на Великобритания да развива бизнес дейност ще бъдат засегнати, когато страната излезе от ЕС, и за тях е важно да разработят различни сценарии, за да се защитят от бъдещи сътресения.

На въпроса какво би насърчило компаниите да продължат да инвестират във Великобритания повечето директори на компании посочват сигурността по условията за търговия като най-важен фактор.

Кей Пи Ем Джи допълва, че 72 процента от главните изпълнителни директори са подкрепили оставането на страната в ЕС.

Доверието на британския финансов сектор се е понижило

Същевременно ново проучване сочи, че оптимизмът на британския сектор на финансовите услуги се е понижил за трето поредно тримесечие. Това е най-продължителният спад след световната финансова криза от 2009 година, информира Асошиейтед прес.

Проучването на Си Би Ай (CBI)/ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) сред 115 компании сочи, че финансовите къщи, строителните дружества и инвестиционните фирми отчитат най-резкия спад на оптимизма след решението на британците да напуснат ЕС.

Резултатите от проучването са важни, тъй като голям дял от британската икономика зависи от финансовите услуги - около 2 милиона души във Великобритания пряко или непряко работят в сектора на финансовите услуги.

Андрю Кейл, който се занимава с финансовия сектор в консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс, отбелязва, че притесненията са свързани с ефекта на доминото върху хората, производителността и позицията на финансов център, която трябва да бъде запазена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?