Бившият директор на КТБ Любомир Весов:

Три кабинета помпаха КТБ, но при ГЕРБ стана банката на властта

Цветан Василев си пушеше пурите с Бойко Борисов, ходеше и на "Позитано"

Любомир Весов

Три правителства са помпали балона, наречен Корпоративна търговска банка (КТБ), но тя започна да се оформя като банката на властта след 2008 година. Това заяви изпълнителният директор на банката в периода 2005-2008 г. Любомир Весов във вторник пред бТВ. По думите му КТБ е била банката на властта в период 2008-2013 г., тоест при управлението на Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашния кабинет, като най-големият възход бил през мандата на Бойко Борисов.

Весов изтъкна, че КТБ е била на глинени крака и всяко малко сътресение е можело да я събори. Ако нямаше политически сътресения, нямаше да се стигне до сътресения и в КТБ, допълни той.

В различните периоди от време една значителна част от средствата на министерствата бяха в КТБ, разказа Любомир Весов. Той твърди, че е бил против безконтролното наливане на държавни пари в банката и е уведомил за това мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. В една моя записка до Цветан Василев коментирах, че не съм съгласен с нарастването на държавни пари в банката от сферата на енергетиката - многото пари от един отрасъл крият сериозен риск заради опасността от сътресения в този отрасъл. Правителствата са временни, каза Весов. От 2010-2011 г. прогнозирах, че това което виждаме в КТБ, ще се случи. Няма пари за здравеопазване, за образование, за заплати, а има милиарди за една банка.


Най-големият възход на КТБ е по времето на правителството на ГЕРБ. Държавните средства тогава бяха над милиард, уточни той.


По думите му Цветан Василев е интелигентен човек - Василев се възползва от ситуацията, а не определени политици от него. Не съм виждал никой от ДПС освен Делян Пеевки да идва в банката. Той идваше в качеството на приятел на Цветан Василев. Тогава започваше възходът му, според впечатленията на бившия директор на КТБ. По думите му не Пеевски се е възползвал от Василев, а точно обратното. Когато Василев е празнувал, винаги е бил поканен и Пеевски. Василев осребряваше приятелството си с Пеевски, поясни той и допълни: приятелството би могло да бъде осребрено по много начини, в това число и публично показване на двамата заедно.


Цветан Василев си пушеше пурите с Бойко Борисов, ходеше на "Позитано"20, беше приятел и с Иван Костов, каза Весов.


Проверка на КТБ трябва да има, но тя трябва да е пълна, а не в рамките на 10 дни и не извършена от БНБ, каза още Весов. Наблюдавайки действията на г-н Иван Искров, се чудя защо толкова години е в БНБ. Той не си е свършил работата, убеден е Весов.

Крайно време беше банката да бъде одържавена и отнета от ръцете на Цветан Василев, продължи бившият изпълнителен директор, според когото Василев е сбъркал, защото е избрал неморалния път към целта и "паднал” главно заради чувството си за безнаказаност. "Василев не обичаше да говори за първите стъпки и милиони за създаването на банката”, твърди още Весов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?