Осман Октай за това какви са "банките на властта", как и защо се сменят

Цветан Василев не е изнесъл пари, а документи, от които мнозина треперят

Най-голямата заплаха обаче е "касиерът" - Пеевски, смята бившият депутат от ДПС

Осман Октай

Бившият заместник-председател на ДПС и депутат от движението Осман Октай, който още преди месеци прогнозира, че Корпоративна търговска банка ще бъде заменена от друга в ролята ѝ на "банка на властта и на държавата", смята, че собственикът на банката Цветан Василев е изнесъл не пари, а много документи, заради което сега мнозина "треперят". Главната опасност за тези хора обаче според него е "касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва - Делян Пеевски - затова има толкова много тишина около него и затова е забравен”.

По думите му, казани пред "Нова телевизия" във вторник, прогнозите за това, което се случва, са възможни, защото "нещата се повтарят - от 1990 г., играчите играят по един и същи начин, задкулисните също, по един и същи начин се нареждат и пасиансите". "Преди идването на валутния борд и приемането на Закона за банките имаше други правила, които след борда се промениха, за да обслужват властимащите”, каза бившият приближен на Доган, превърнал се впоследствие в негов основен критик.

"Очаквах КТБ да мине в други ръце, а не в нея да се влагат парите на държавата. Нещата се повтарят, това е съдбата на всички подобни проекти, които се сливат с държавата", добави той.

Октай даде пример с "изникналата от нищото” "Росексим банк” на Емил Кюлев, създадена около проекта НДСВ, който след това е финансирала ("така както напоследък КТБ финансира други политически проекти, като партията на Бареков”).

Впоследствие "Росексим” стана банката, в която се влагат средствата на държавни институции, служби и общини и която обслужва елита, включително държавни служители, висши полицаи, съдии, прокурори, каза Октай и призова да се направи проверка как този елит се е замогнал, къде има кредити, как, например, съдии и прокурори строят хотели...

Той припомни, че главен касиер на "Росексим" е бил днешният управител на БНБ Иван Искров.

"След като умря "Росексим” трябваше друга банка. Тя изведнъж се оказа Корпоративна търговска банка”, обясни Октай. По думите му КТБ започнала да се изгражда от нищото след сблъсъка между клуб "Възраждане” и олигарсите около тогавашния президент Георги Първанов с прехвърлянето на средствата на държавните предприятия.

"Впоследствие станаха много трупове, всички ги видяхме. После изведнъж КТБ замени тази позиция. Много е лесно за 6 месеца да направиш от една малка - голяма банка", каза той и призова в никакъв случай не трябва да се забравя ролята на финансовия министър по онова време - Милен Велчев. Без негов подпис нямало как държавните предприятия да влагат парите си в една банка - КТБ.

"Неслучайно днес всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, но е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже, от които днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват", смята бившият приближен на Ахмед Доган.

Цветан Василев е изнесъл достатъчно досиета и неслучайно е изискал европейската съдебна защита, която получи. Разпитан е от съдии и е показал документи, от които много в България треперят, добави Октай.

Според него обаче "най-голямата заплаха не е толкова Василев, а касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва - Делян Пеевски. Затова има толкова много тишина около него и затова е забравен".

Делян Пеевски е политически проект и неслучайно днес изглежда заплаха заради ролята, която е играл. Чрез Доган той реализира кадрово и политическо влияние във всички сектори. На стола до Доган, освободен от Илия Павлов след смъртта му, седна Делян Пеевски”, коментира Осман Октай, според когото в момента всички се опитват да си измият ръцете с Цветан Василев, а главна прокуратура е станала политически играч и започнала да участва в реденето на пасиансите.

Споделяне

Още по темата

Още от България