Цветан Василев: Консорциум от инвеститори ще излязат скоро с предложение за КТБ

Държавата няма да изплати задълженията на банката към клиентите й, твърди той

Цветан Василев

Mажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че в "най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман" за поставената от БНБ под специален надзор банка. С това банкерът продължава епистоларния диалог с институците и гражданите след затварянето на банката му, който започна дни преди БНБ да я постави под специален надзор. Според медийни твърдения банкерът се намира във Виена от два месеца насам, като в едно от писмата си самият той обяви, че не се завръща в България поради опасения за сигурността си.

В обръщение към клиентите и служителите на банката, поместено на личната му страница в интернет   в понеделник,   той не дава повече информация за предложението, но добавя, че се надява те да го подкрепят, "а след това ще си търсим правата срещу онези, които като призвани да пазят стабилността, показаха колко са способни за това".

Василев твърди, че "държавата няма никакви средства и намерения да изплати задълженията на КТБ АД към нейните клиенти".

По думите му има "заговор, замислен и реализиран без никакви скрупули с помощта на цялата държавна машина, който доведе до поставянето на банката под особен надзор".

"В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 милиарда лева... Аз съм посветил последните два месеца, уважаеми клиенти, на търсене на решение за минимизиране на загубите Ви, предизвикани от безотговорната политика на всички държавни институции в този казус", посочва Василев.

Той заявява, че няма банка по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който е била подложена КТБ АД.

"Независимо от безобразните лъжливи твърдения на контролираните гуверньор, премиер и министър на финансите за "особеностите на банката". Особеностите на КТБ АД са, че ние активно работехме в подкрепа на индустрията на България. Това не се хареса на някои. Или пък може би точно това си харесаха - работещите активи, а не молове и празни апартаменти. Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми. Но, уверявам Ви — номерът им няма да мине. Тяхното време изтича, ние можем да ускорим този процес само с обединени усилия", посочва Василев, без да става ясно кого точно визира.

Той изразява и "дълбокото си уважение и признание към лоялността и устойчивостта на клиентите и служителите на КТБ АД пред войнстващата агресия".

"Дълбоко съжалявам за подложените на небивал тормоз служителки на банката и вярвам, че в най-скоро време справедливостта ще възтържествува...От днешна гледна точка и особено след излизането на доклада на квесторите, още по-ярко проличава несъстоятелността на тезите на организаторите на погрома и на техните асистенти", посочва още банкерът.

Ето какво казва Цветан Василев:

Изминаха два месеца от старта на финалната фаза на реализацията на заговора срещу мене и КТБ АД! Заговор, замислен и реализиран без никакви скрупули с помощта на цялата държавна машина, който доведе до поставянето на банката под особен надзор.

Днес никой не си задава въпроса - това нормални действия ли са, или демонстрация на брутална сила, характерна за друг тип общество, за което си мислехме, че вече е минало? Уви! Оказа се, че сме се заблуждавали дълбоко! Оказа се, че арогантността и безскрупулността могат да са водещи и да подчинят цяла държава.

Едва ли някой от вас, извън служителите на КТБ АД, може да си представи арогантността на следствените органи и прокуратурата при събирането на доказателствата, които трябваше да докажат тезите на "мозъчния тръст" на акцията.

С това си изявление за пореден път бих искал да изразя дълбокото си уважение и признание към лоялността и устойчивостта на клиентите и служителите на КТБ АД пред войнстващата агресия. Дълбоко съжалявам за подложените на небивал тормоз служителки на банката и вярвам, че в най-скоро време справедливостта ще възтържествува.

От днешна гледна точка и особено след излизането на Доклада на квесторите, още по-ярко проличава несъстоятелността на тезите на организаторите на погрома и на техните асистенти.

Мислите ли, дами и господа, че има банка някъде по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който беше подложена КТБ АД? Гарантирам Ви, че няма такава. Независимо от безобразните лъжливи твърдения на контролираните гуверньор, премиер и министър на финансите за "особеностите на банката". Особеностите на КТБ АД са, че ние активно работехме в покрепа на индустрията на България. Това не се хареса на някои. Или пък може би точно това си харесаха - работещите активи, а не молове и празни апартаменти. Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие, се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми.

Но, уверявам Ви — номерът им няма да мине. Тяхното време изтича, ние можем да ускорим този процес само с обединени усилия. Бъдете сигурни, че държавата няма никакви средства, убеден съм и намерения, да изплати задълженията на КТБ АД към своите клиенти. Нейните представители показаха двойните си стандарти. В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 милиарда лева.

Аз съм посветил последните два месеца, уважаеми клиенти, на търсене на решение за минимизиране на загубите Ви, предизвикани от безотговорната политика на всички държавни институции в този казус.

Вярвам, че в най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман. Надявам се да го подкрепите, преди всичко Вие, защото Вие сте важните и на Вас ще се разчита много. А след това ще си търсим правата срещу онези, които като призвани да пазят стабилността, показаха колко са способни за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България