Три месеца без книжка и 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента

Три месеца без книжка и 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента

Шофирането в аварийните ленти на автомагистралите (т.н. лента за принудително спиране) вече ще се наказва с отнемане на книжката за три месеца и глоба от 1000 лева.

 

Това реши парламентът в четвъртък при окончателното приемане на второ четене на поредните промени в Закона за движение по пътищата.

Предложението беше направено от Георги Свиленски и група депутати от БСП и събра почти пълно единодушие 133 гласа "за" и един против.

Досега нямаше изрично посочена санкция за шофиране в аварийната лента. То на практика бе приравнено с „неправилно движение по пътното платно“, което се санкционира с глоба от 20 лева, която може да стигне до 100 лева, когато неправилното движение създава опасност от катастрофа.

 

В последните месеци зачестиха инцидентите, някои от тях и със смъртни случаи, предизвикани от масово използващите аварийните ленти по магистралите шофьори.

 

Най-фрапиращ бе случаят през април в първия ден след Великден, когато движещ се с висока скорост по аварийната лента на магистрала „Хемус“ автомобил уби двама мъже, застанали в близост до катастрофирала заради лошото време кола.

 

През юли четирима души бяха ранени, когато по същия начин бе ударена линейка, спряла заради катастрофа на магистрала „Тракия“.

 

В началото на септември пък заснето от шофьор видео показа как заради колите в аварийната лента на „Тракия“, возеща болно дете линейка не може да си пробие път в задръстването.

 

В четвъртък народните представители задължиха водачите на автомобили да се изтеглят колкото се може по-бързо от релсовия път на градския транспорт при приближаване на трамвай. Това задължение вече ще се отнася и за автобусите на обществения транспорт, след като бе прието, че те могат да се движат по трамвайните релси.

С промените в закона се променят се изискванията за придобиване на правоспособност - шофьорска книжка ще се придобива след завършен десети клас. Досега правоспособност можеше да бъде придобита след завършен осми клас.

На шофьор е забранено да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, гласуваха още депутатите.

 

Досега в закона беше записано, че забраната е за управление на пътно превозно средство под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

 

Така всяка положително отчетена проба за наркотици ще бъде третирана така, както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол., поясни председателят на Комисията по транспорт Халил Летифов. И уточни, че докато при алкохола до 0,5 промила концентрация на алкохол в кръвта не се санкционира, при наркотиците тази толерантност е нула.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?