Три паралелни разследвания по скандала "Петрол срещу храни"

Генералният секретар на ООН Кофи Анан планира тази седмица да представи в Съвета за сигурност подробности за независимата комисия, която да разследва твърденията за корупция и лошо управление в програмата на ООН за Ирак "Петрол срещу храни", предаде Асошиейтед прес.

В същото време Преходният управляващ съвет на Ирак реши да започне разследване за предполагаемото отклоняване на средства от програмата "Петрол срещу храни", съобщи Франс прес, като цитира Интифад Канбар - говорител на члена на съвета Ахмад Чалаби.

Съветът е решил да се обърне към международни юридически фирми, които да извършат разследването.

Ние искаме да разкрием незаконните практики и да разобличим всички лица, компании и държави, които са участвали в тях в момент, когато иракският народ страдаше и хиляди деца умираха, заяви на пресконференция днес Канбар. Той припомни, че ООН и САЩ също започнаха свои разследвания във връзка с "Петрол срещу храни".

Скандалът възникна след публикуването в иракския в. Ал Мада на списък с имената на 270 бивши членове на правителства, депутати, политици и журналисти от над 46 страни, заподозрени, че са се облагодетелствали от продажбите на иракски петрол, предназначени да облекчат ефекта от върху иракското население от санкциите на ООН. Едно от имената е на Бенон Севан, който бе изпълнителен директор на програмата. Севан отрича да е извършил нещо нередно.

България също фигурира в списъка чрез Българската социалистическа партия и частна фирма, които са поличавали барели петрол от Саддам Хюсеин.

Анан ще изпрати писмо или ще се срещне лично с членовете на Съвета, за да ги информира за състава на анкетната комисия, съобщи вчера говорителят на генералния секретар Фред Екхард.

В писмо до Съвета в петък Анан обяви плановете си за сформиране на комисия извън рамките на вътрешното разследване. Пред репортери вчера той изрази увереност, че разследването ще стигне до дъното на проблема и ще оневини служителите на ООН.

"Проблемът е много сложен и аз се надявам, че когато членовете на комисията свършат работата си, ще могат ясно да кажат кой и за какво е отговорен и къде е вината в действителност", каза Анан, цитиран от АП.

Знам, че в Секретариата има много неща, "заметени под килима", което не е правилно, призна той. Не казвам, че Секретариатът не е допуснал някои грешки, но мисля ,че въпросите са много и групата, която ще сформираме, ще успее да ги изясни, добави той.

Дипломати от Съвета вчера изразиха обща подкрепа за идеята за комисия, но все още проучват писмото от петък. Председателят този месец - френският посланик Жан-Марк дьо ла Саблиер, заяви, че членовете на Съвета искат разяснения за писмото от Анан, включително по превода на френски.

Редица авторитетни американски и британски издания публикуваха разследвания по темата, като Уол Стрийт Джърнал писа, че най-голямата досега програма на ООН на стойност 100 милиарда долара се е превърнала в най-големия скандал в международната организация.

Споделяне

Още от Свят