Три възможности за влизане на туристи в България

Над 86 000 работещи в туризма искат да бъдат ваксинирани

Три възможности за влизане на туристи в България

Министерството на туризма е предложило три възможности за влизане на туристи в България. Това са сертификат за ваксинация, негативен PCR тест или сертификат за наличие на антитела срещу Covid-19.

До края на седмицата се очаква Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в страната. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова след среща с туристическия бранш във Варна.

"Разчитам на здравните власти и тяхното решение, така че за майските празници да имаме посещения", каза Николова.

По думите ѝ политиката за зелен сертификат за пътуване и за отваряне на зелени коридори ще продължи.

И това лято приоритет остават основните структуроопределящи пазари и съседните страни.

За Северното Черноморие традиционно са важни румънските туристи.

"Има очаквания, че ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК", каза Николова.

Тя посочи, че и това лято ще се разчита българите отново да изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред чужбина, както и СПА курортите.

Ваксинация на бранша

Взето е решение всички в туристическия бранш, които искат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, да бъдат навреме имунизирани, каза Николова.

Към момента 86 000 заети в сектор туризъм вече са заявили желание да им бъде поставена ваксина.

"Призовавам бранша да бъде активен, за да може ефективно да се организира ваксинирането", каза министър Николова. Тя уточни, че за целта е необходимо да се предвидят съответните количества ваксини, както и да се създаде ред на регионално ниво от РЗИ за обхващане на тези, които искат, в сравнително кратки срокове.

В България пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 38 400 дози от ваксината на Moderna. Следващата доставка на ваксини срещу Covid-19 се очаква до края на седмицата от производителя Janssen - 24 000 дози, каза министърът на туризма.

Концесии на плажове

135 плажа са отдадени на концесия или под наем преди началото на новия туристически сезон, който се открива на 1 май, съобщи Марияна Николова.

Към момента има 96 неохраняеми плажа и 3 за природосъобразен туризъм, за които вече има издадена актуализирана заповед, която е публикувана на страницата на Министерството на туризма в интернет.

За 9 ивици има "висящи" процедури за избор на стопанин. Очаква се те да приключат преди началото на сезона и броят на неохраняемите плажове да е още по-малък.

Най-много неохраняеми плажове има в област Бургас - 49, в област Варна са 28, а в област Добрич - 19. За неохраняемите плажове областните управители ще осигурят задължителните дейности за водно спасяване, заключи министърът на туризма.

Споделяне

Още от Бизнес