Трифонов вижда политическа атака в проверка на МВР за книгата на Петър Илиев

Полицията изискала подробна справка за научния труд от изд. "Нова звезда" по заръка на прокуратурата

Слави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов реагира гневно на действия на Националната полиция по отношение на нашумялата покрай обвиненията плагиатство книга на адв. Петър Илиев, който бе номиниран за вътрешен министър в несъстоялото се правителство на партията. Трифонов е убеден, че става дума за политическа атака срещу него и ИТН, става ясно от изявлението му във фейсбук.

"Разбрах посланието. А сега моето: Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред", декларира Трифонов.

От изявлението му не се разбира кой иска да "изгори книга" и да "съсипе човек", но очевидно става дума за МВР и служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, чието преизбиране "Има такъв народ" подкрепи официално.

Впоследствие МВР обясни, че всъщност проверката ѝ е възложена от прокуратурата, която е сезирана от сигнал по случая. "В рамките на правомощията си от прокуратурата проверяват сигнала, а за целта са разпоредени действия и на МВР", съобщават източници на БТА.

Преди ден стана известно, че книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" вече се представя от издателство "Нова звезда" с 618 страници вместо с първоначално обявените 698 страници. Разкритието направи фейсбук групата "Правна лудост", която по-рано откри странни съвпадения в изданието "Компетенцията на Народното събрание" на Петър Илиев и дисертацията на доц. Наталия Киселова от Юридическия факултет на Софийския университет на тема "Парламентарен контрол".

След като официално получи три сигнала по случая, комисия на Софийския университет през август започна проверка за плагиатство.

"Нещо се случва с "Нова звезда"... Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи...", заявиха от групата "Правна лудост", която по-рано разкри, че изданието на Илиев от 2015 г. "Компетенцията на Народното събрание" съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова ("Парламентарен контрол").

В изявлението на Трифонов не се споменава нищо за съмненията, че Петър Илиев е плагиат.

"Заместник-директорът на "Национална полиция" старши комисар Атанас Илков е изпратил писмо до издателство "Нова звезда", с което иска подробна информация за книгата на Петър Илиев, станала толкова популярна покрай моето предложение Петър Илиев да заеме поста министър на вътрешните работи, ако, разбира се, имаше тази възможност. Националната полиция да се интересува от една книга, при положение че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен. Прекрасно разбирам, че политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората, в случая - от съдбата на един преподавател по конституционно право. Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи. Добре", пише Трифонов и добавя, че е "разбрал посланието".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?