Трилиони, свалени лихви, разхлабени правила – светът се бори да спаси икономиките

Трилиони, свалени лихви, разхлабени правила – светът се бори да спаси икономиките

С разпространението на коронавируса по света и нарастването на неговите жертви се разширяват и финансовите стимулационни програми на правителствата не само на водещите икономики. След като обявените преди дни инструменти от страна на САЩ и Великобритания не попречиха на падането на пазарите, в четвъртък бяха съобщени нови мерки не само от Брюксел, Вашингтон и Лондон, но и от Пекин и редица европейски държави. Това съживи борсовата търговия в Европа и САЩ и вдигна цените на петрола. Само азиатските индекси останаха в червената зона, тъй като заради ранното им затваряне не успяха да реагират.

ЕЦБ изсипва 750 млрд. евро за държавни и частни книжа

За да подкрепи финансовата стабилност на Европейския съюз в условията на пандемията, управата на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да задейства временна програма за изкупване на частни и държавни ценни книжа за 750 милиарда евро. Тя ще функционира до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване", се отбелязва в изявлението на регулатора.

ЕЦБ допълва, че приетата програма може да бъде прекратена във връзка с решение за завършване на кризисния етап от разпространението на новия коронавирус, но във всеки случай това няма да стане по-рано от края на 2020 г.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото, и допълни, че "няма лимити" за ангажимента на банката към единната валута.

САЩ наливат над 1 трилиона долара в бизнеса

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин призова Конгреса да действа бързо по приемането на пакета мерки за подпомагане на икономиката на стойност 1 трлн. долара и да приключи процедурата до началото на идната седмица, предаде Ройтерс. Той очаква и двете партии да подкрепят проекта за предоставяне на пари кеш на американците.

В интервю за телевизия Фокс министърът допълни, че федералното правителство се е концентрирало върху това да осигури ликвидност на компаниите и няма проблеми да емитира повече дълг. Той обаче изрази очакване кредитите, предоставени на компаниите, да бъдат върнати.

Конгресът работи по третия пакет законодателни мерки срещу пандемията от коронавирус, която разтърси американските компании и постави под натиск здравната система.

Законодателите вече приеха план на стойност над 105 млрд. долара за ограничаване на щетите от кризата чрез безплатни тестове, платени болнични и разширена осигурителна мрежа. За борба с разпространението на патогена и разработване на ваксина бяха похарчени още 8.3 млрд. долара.

Администрацията на президента Доналд Тръмп сега иска още 1.3 трлн. долара в помощ на бизнеса и американците, които пострадаха икономически от епидемията.

Планът не е равнозначен на спасителна схема за компаниите, подчерта Мнучин. Това не е финансова криза, която ще продължи с години, заяви той.

Министърът отхвърли твърденията, че американските мита пречат на достъпа до САЩ на лекарства, произведени в Китай. Постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър е осигурил изключения от митническия режим за всички стоки от първостепенна важност, допълни той.

Банк ъф Ингланд свали лихвата си до 0.1%

Във Великобритания, в четвъртък, Английската централна банка гласува да намали основния лихвен процент до 0.1% от досегашните 0.25% и да увеличи притежанията си на правителствени и корпоративни облигации на Обединеното кралство с 200 милиарда паунда до 645 млрд, паунда.

"По-голямата част от допълнителните покупки на активи ще включват правителствени облигации на Обединеното кралство", се казва в съобщението на банката.

След като през миналата седмица институцията обяви въвеждането на нова схема, гарантираща лесен и евтин достъп на компаниите до кредитиране, сега Комитетът по паричната политика на АЦБ също се е съгласил да увеличи размера на програмата за кредитиране.

Разпространението на Covid-19 и предприетите мерки за овладяване на вируса ще доведат до икономически шок, който може да бъде остър и голям, но трябва да бъде временен. Ролята на АЦБ е да помогне за задоволяване на нуждите на британските предприятия и домакинства при справяне със свързаните с това икономически смущения, се казва в съобщението на регулатора.

Паундът с 35-годишен минимум

Едва преди седмица банката извърши извънредно намаляване на основния си лихвен процент и обяви мерки, които да спомогнат за поддържането на потока от средства в икономиката. Ръководството на институцията изрази опасенията си, че епидемията от коронавирус ще навреди на икономическата активност.

Паундът, който достигна нов 35-годишен минимум от 1.1475 долара по-рано в четвъртък, се възстанови до 1.1663 долара (ръст от 0.5%).

Новата програма на АЦБ е част от обявения във вторник вечерта от министъра на финансите Риши Сунак пакет от 330 млрд. паунда, съответстващ на 15 процента от брутния вътрешен продукт.
 
Пекин с фискални стимули за инфраструктура

Китай възнамерява да освободи трилиони юани под формата на фискални стимули, за да съживи икономиката си, която се очаква да се свие за първи път от четири десетилетия на фона на щетите, които продължава да нанася пандемията от коронавирус, докато планираната цел за растеж вероятно ще бъде намалена, съобщава Ройтерс, позовавайки се на четирима анонимни източника.

Повишените разходи имат за цел да стимулират инвестициите в инфраструктура, подкрепени с 2,8 трлн. юана (394 млрд. долара) под формата на специални облигации на местната власт. Размерът на националния бюджетен дефицит може да нарасне до рекордни нива от 3,5% - спрямо 2,8% за миналата година, посочват източниците. Правителството дълго време задържаше тавана на дефицита на 3%, който последно беше достигнат през 2017 г.

По-ниски резерви за китайските банки

Междувременно централната банка би могла да намали размера на резервите на банките и лихвените проценти допълнително, за да подпомогне стимулирането на кредитирането и по-ниските разходи за финансиране на фирмите, посочват източниците.

Китай вече въведе редица фискални и парични мерки за предоставяне на кредитни и данъчни облекчения на компаниите, особено на малките предприятия, които поеха основната тежест от разпространението на заразата.

Пекин е насочен към инвестиции в инфраструктура, тъй като възстановяването на потреблението може да бъде забавено чрез увеличаване на нарастването на загубата на работни места, докато износът може да бъде ударен, тъй като световната икономика търпи поражения заради пандемията.

Местните власти ще могат да издават повече специални облигации, които тази година могат да достигнат 2,5-2,8 трлн. юана, в сравнение с 2,15 трлн. юана през 2019 г., посочват източниците.

Правителството има за цел да ускори изграждането на планираните ключови инфраструктурни проекти, както и да стартира някои нови проекти за обществено здраве, спешни доставки на материали, 5G мрежи и центрове за данни, които са одобрени от Пекин.

Швейцарската банка остави лихвата си на минус

Швейцарската централна банка запази отрицателната си основна лихва и засили намесата си на валутния пазар заради пандемията от коронавируса, която би могла да потопи страната в рецесия през 2020 година, предаде Франс прес.

Банката, която залагаше през декември на растеж от 1.5 процента през 2020 година, замрази прогнозата си, без да дава цифрово изражение на новите си очакванията си. В комюнике, съдържащо прогнозите за основните насоки на паричната политика, банката обяви, че е извънредно трудно да се оценят икономическите перспективи.

Централната банка на Швейцария очаква отчетлив спад на икономическата дейност през първите шест месеца на годината преди връщане към нормалното равнище от второто шестмесечие и вероятността да се стигне до силен растеж през 2021 година. Тя не изключи обаче сценария за рецесия през текущата година.

Връщането към нормалното равнище на икономически растеж ще зависи от мерките, предприети от властите в Швейцария и други страни, според банката. Тя обаче предупреди, че и при тази хипотеза е вероятно швейцарският брутен вътрешен продукт да се свие за цялата 2020 г.

Отсрочка за плащането по фирмени кредити в Нидерландия

Водещи нидерландски банки, включително Ай Ен Джи груп (ING Groep) и Ей Би Ен Амро (ABN Amro) са се договорили да дадат на малките компании шестмесечна отсрочка в изплащането на кредитните лихви. Това съобщи днес нидерландската банкова асоциация, цитирана от Ройтерс.

Мярката ще обхваща всички кредити в размер до 2.5 млн. евро, уточни браншовата организация.

За групата компании с по-големи задължения банките ще следят внимателно по-нататъшното развитие на събитията около коронавируса, допълва асоциацията в изявление.

Белгия отложи данъчната си кампания

Белгийските власти съобщиха, че отлагат с два месеца данъчната кампания тази година заради епидемията от Covid-19. Облекчението е за фирмите, работниците и самонаетите.

Според изчисленията на правителството по този начин бизнесът получава незабавна подкрепа от 4,5 милиарда евро. За срока на отлагането няма да се дължат лихви и няма да се налагат глоби за невнесени данъци. Правителството изразява готовност да предостави допълнителни облекчения, включително с въвеждането на погасителни планове.

Местните власти в Белгия обявиха по-рано отделни мерки в подкрепа на бизнеса. Предвижда се дружествата във Фландрия да получат обезщетение от 4000 евро за един месец, а във Валония - 5000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес