Трима големи в цигарения бранш обявиха интереса си към Булгартабак

Три от световните фирми в производството на цигари - "Филип Морис", "Бритиш Американ тобако"(Б.А.Т) и "Импириъл тобако", официално заявиха интереса си към най-добрите фабрики на "Булгартабак холдинг". В 19 ч. българско време в понеделник изтече срокът за подаване на заявки за участие в конкурсите за "Благоевград БТ" и "Стара Загора БТ", обособени в общ пакет за продажба и на "София БТ" и "Пловдив БТ", също групирани заедно.

Заявките се подаваха в лондонския офис на консултанта по приватизацията "Морган Стенли" до 17 ч. британско време. Въпреки че от "Булгартабак холдинг" отказаха официална информация, след изтичането на срока се разбра, че трите големи фирми в бранша са се явили.

Освен тях, предварителен интерес към продажбата на българските цигарени фабрики бяха заявили "Галахар", "Джапан тобако", южнокорейската "Кей Ти енд Джи" и "Алтадис". През последните месеци техни представители разговаряха с вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, както и със земеделския министър Мехмед Дикме.

Отказът на тютюневия холдинг да даде пълна информация за предварителния квалификационен кръг бе обяснен с процедурни аргументи. След 4 дни - на 6 август, изтича срокът, в който Надзорният съвет на Булгартабак трябва да оцени кои от кандидатите отговарят на предварителните изисквания, поставени към купувачите на цигарените фабрики. Едва след преценката ще бъде оповестена официално информацията за интереса към най-печелившите фабрики на Булгартабак - в Благоевград и София, които се продават в отделни пакети с по още едно дружество на холдинга.

В Надзорния съвет на холдинга влизат вицепремиерите Пламен Панайотов и Лидия Шулева, министрите Милен Велчев и Мехмед Дикме и зам.министъра на икономиката Димитър Ивановски.

Основните изисквания към кандидатите са да имат поне 5 години опит в цигарения бизнес и поне 500 млн.евро приходи от продажби на тютюневи изделия през последната година, което позволява само на най-големите в бранша да участват в процедурата.

Окончателните оферти за фабриките ще се подават до 17 ч. на 30 септември. Кандидатите могат да подадат оферти и за двата пакета, но при успех ще получат само един от тях.

Очаква се за "Благоевград БТ" и "Стара Загора БТ" да наддават "Импириъл тобако" и "Филип Морис". Интересът на последната компания към най-печелившата фабрика на холдинга в Благоевград е известен отдавна.

Почти сигурно е, че интересът на "Бритиш Америкън тобако" е насочен към софийската цигарена фабрика, която се продава в пакет с пловдивската. Б.А.Т. вече притежава 10% от акциите на "София БТ" чрез масовата приватизация.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?