Трима млади милиардери дават по 3 млн. долара премия за открития в медицината

Трима млади милиардери дават по 3 млн. долара премия за открития в медицината

Трима млади милиардери - основателят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг, съоснователят на “Гугъл” Сергей Брин и инвеститорът Юрий Милнер раздадоха най-щедрите награди в сферата на медицината и биологията. Те се дават за открития в областта на тежките болести и удължаването на човешкия живот, съобщи британският вестник “Гардиън”.

 

В сряда бяха обявени първите 11 носители, които ще получат по 3 милиона долара от фондацията “Breakthrough Prize in Life Sciences”.

 

"С картирането на човешкия геном се очаква значителен прогрес през следващите 10 или 20 години, затова смятам, че сега е наистина подходящо време за създаване на инициатива за най-добрите умове в науката", каза Милнер, който навремето напуснал докторантурата си по физика, за да инвестира в интернет и социалните мрежи. Той убедил двамата си съмишленици да се включат към идеята му и да основат премия за окуражаване на новото поколение молекулярни биолози и генетици.

 

Целта на Милнер е младите хора да разберат посланието, че не само кариерите в спорта или шоубизнеса могат да получат обществено признание.

 

Миналата година той раздаде награди в сферата на фундаменталната физика, които също бяха на стойност 3 милиона долара. Деветима учени заслужиха тези премии. По-късно руският интернет предприемач решил да приложи модела в по-голям мащаб и да стимулира "понякога самотното и недостатъчно финансирано търсене за разбирането и борбата с рака, диабета, болестта на Паркинсон и други подобни заболявания".

 

Съпругата на Брин Ан Уоджитски, която е биолог и съосновател на компания за генетични тестове, също се е включила в основаването на фондацията, която ще избира и поощрява с премиите успелите учени.

 

Идеята е те да са в разцвета на силите си, а не да са пенсионирани и вече получили признание за дългогодишния си труд. Броят им ще бъде неограничен, като ще се избира от специален комитет. Номинации ще може да прави всеки с достъп до интернет.

 

Необичаен за Силиконовата долина съюз на филантропите. Така нарече инициативата ръководителят на “Епъл” Артър Левинсън, който ще председателства и фондацията “Breakthrough Prize in Life Sciences”.

 

Наградените, които са от САЩ, Япония, Италия и Холандия, изразиха шока и радостта си от признанието.

Споделяне

Още от Общество