Трима са задържани за палежите на офиси на ЕВН

Трима души са задържани в Пловдив за палежите на сгради на ЕВН в града, съобщи БТА в понеделник. Единият от арестувани е оператор на свободна практика и работи за ТВ7.

Двама от тях имат и присъди за притежание и разпространение на наркотици, уточняват от полицията. Третият е задържан в събота за нарушаване на обществения ред по време на мача "Ботев" - "Левски" в Пловдив.

На Георги, известен още като Алдин Сарай, който е оператор на свободна практика, са повдигнати три обвинения: за палеж на сграда на ЕВН на територията на Второ РУП, за приготовление на палеж на Клиентския информационен център на улица "Павликенска" №13 на 7 срещу 8 март, както и за притежание на наркотици (марихуана), съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Георги е задържан в нощта на 8-ми март заедно с камерата, включена в режим на заснемане, уточни шефът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Срещу другия задържан - Николай, са повдигнати обвинения за палеж на сградата на ЕВН на територията на Второ РУП и за приготовление на палеж на клиентския информационен център на дружеството. Той е задържан след мача "Ботев – Левски", след което се е установило, че е съпричастен към палежите.

И двамата са осъждани за други престъпления.

На третия задържан - Иван, е определена парична гаранция в размер от 500 лева, най-вече заради чистото му съдебно минало.

Издирват се и други съпричастни на палежите.

"Става ясно, че както на 25 февруари, така и на 7 срещу 8 март вечерта, когато са извършвали приготовлението към новия палеж, лицата са употребили марихуана и известно количество алкохол, включително са заснели това", каза Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, цитиран от БНТ.

За да проследят пътя на уличаващия клип в световната мрежа, разследващите са ползвали помощта на чуждестранни експерти. За да прикрие следите си, операторът-подпалвач е прекарал видеото през териториите на 10 държави из целия свят, обясниха от прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?